Oskrba s pitno vodo nemotena tudi v kriznih časih

Komunala Trbovlje tudi v kriznih časih nemoteno zagotavlja oskrbo s pitno vodo. Do zdaj v pitni vodi novega koronavirusa niso zasledili, zato voda iz pipe ostaja varna za uporabo.

Oskrba s pitno vodo je prioriteta in kritična dejavnost, ki jo Komunala Trbovlje izvaja v vseh razmerah. Gre namreč za dejavnost, ki je nujna za zagotavljanje sanitarnih in higienskih standardov in bistvenega pomena za zaščito zdravja ljudi med izbruhi nalezljivih bolezni. Sem spada tudi novi koronavirus COVID-19.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije koronavirus COVID-19 v pitni vodi ni bil odkrit in na podlagi trenutnih dokazov je tveganje za oskrbo s pitno vodo nizko. Omenjeni virus ima ovojnico z občutljivo zunanjo membrano. Na splošno so virusi z ovojnico manj stabilni v okolju in so bolj dovzetni za oksidante kot je klor, kar pomeni, da je običajna dezinfekcija pitne vode na osnovi klora, ki jo izvajamo tudi na Komunali Trbovlje, ustrezna metoda za uničenje virusa.

Na vodovodnih sistemih, ki niso javni oz. se dezinfekcija ne izvaja (npr. lasten vir), pa je prekuhavanje vode ustrezen preventivni ukrep, ki uniči viruse.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top