OŠ Ivana Cankarja na konferenci Triii

9. maja 2017 je v DDT potekala 3. konferenca Triii, v organizaciji STPŠ Trbovlje, s svojimi izdelki pa so se predstavili tudi učenci podjetniškega krožka na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, ki jih vodi mentorica Jerica Rajšek. Predstavili so tri inovativne izdelke: optičnega prevaranta, sončno pečico in žagico.

Podjetniška zgodba se je začela z razmišljanjem, kako ponovno uporabiti odpadne električne naprave, kako reciklirati odpadne dele računalnika. Potekalo je iskanje idej za nove izdelke.

Optični prevarant je izdelek, uporabljen kot fizikalni pripomoček za raziskovanje mešanja barv: kroge iz lepenke pobarvamo z barvami barvnega kroga, pritrdimo na ventilator (z ježki) in opazujemo nastalo barvo pri vrtenju. Ali pa barvne trikotnike sestavimo v zvezdo, pritrdimo na ventilator, dodamo barvne kroge in ob vrtenju opazujemo nastale ornamente.Lahko pa se uporabi krog z brusnim papirjem, ki obrusi konico svinčnika.

Sončna pečica pretvarja sončno energijo v toploto: ob sončnem vremenu lahko v takšni pečici segrejemo hrano ali jo celo skuhamo. Pri izdelavi pečice so se ustvarjalci oprli na knjigo Energija: pedagoški priročnik za vzgojo energetskih raziskovalcev v osnovnih in srednjih šolah (avtorji: Bojc Jerman, Miha Tomšič, Rudi Perdan, Mitja Zupan, Ljubljana, 1996).

Žagica pa je inovativen izdelek učenca naše šole. Ogrodje žagice je iz lesa, list žage je narejen iz kovinskega pokrovčka steklenice, ki ga je sploščil in dodatno obdelal s pilo. Žagico lahko uporabimo za rezanje papirja in drugih tanjših materialov.

Oscar Wilde je nekoč zapisal: “Nezadovoljstvo je prvi korak k napredku človeka ali naroda.” Zato si na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje želimo kritičnih ljudi, učencev in strokovnih delavcev, ki izrazijo nezadovoljstvo, a so sposobni in pripravljeni tudi predlagati dobre spremembe. Srečno, Cankarjevci!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top