Online delavnica: Pridobitev statusa v javnem interesu in Zakon o NVO

Kako pridobiti status v javnem interesu in zakaj uskladiti statut z Zakonom o nevladnih organizacijah boste izvedeli na spletni delavnici, ki se bo odvila 17. 11. 2020 ob 17. uri.

Zakon o nevladnih organizacijah določa, kdo se po novem šteje za nevladno organizacijo in kdo ne in kaj je v zvezi s tem potrebno napisati ali spremeniti v statutih ali ustanovitvenih aktih. Zakon je tudi uvedel status nevladne organizacije v javnem interesu, ki povsem nadomešča sedanji status društva v javnem interes in prenovil pogoje za pridobitev takšnega statusa.

Na delavnici bomo predstavili vse ključne rešitve novega zakona, ki bi ga moral poznati vsak nevladnik. Za lažje izpolnjevanje pogojev za nevladno organizacijo bodo udeleženci dobili vzorce besedil, ki jih lahko vnesejo v svoje statuta in akte. Prav tako večina predpisov v zadnjem času pogojuje ugodnosti za nevladne organizacije s statusom v javnem interesu, zato postaja ta status vse pomembnejši. Predstavili bomo kaj posamezna ministrstva zahtevajo od nevladnih organizacij za pridobitev statusa, katere dokumente potrebujete, kakšne rezultate morate doseči ter katere ugodnosti in obveznosti imajo organizacije s statusom v javnem interesu

Nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, imajo zaradi statusa delovanja v javnem interesu kar nekaj ugodnosti – prejmejo lahko donacije iz 0,5 % dohodnine, občine jim lahko v brezplačno uporabo dajo svoje prostore brez javnega razpisa, prednost imajo tudi pri javnih razpisih

V kolikor vas zanima pridobivanje statusa v javnem interesu na določenem področju nam to sporočite pri prijavi na delavnico, da vam bomo pogoje lahko podrobneje predstavili.

Program:

  • Katere pogoje mora organizacija izpolnjevati, da se šteje za nevladno organizacijo – delo na primerih.
  • Kakšni so pogoji za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu, kako se ta status razlikuje od dosedanjega statusa društva v javnem interesu in kdo lahko takšen status dobi?
  • Kaj zakon pomeni za invalidske, humanitarne in druge organizacije, ki imajo status delovanja v javnem interesu po »posebnih zakonih«, kot sta Zakon o invalidskih organizacijah in Zakon o humanitarnih organizacijah?
  • Katere pravice in ugodnosti prinaša zakon nevladnim organizacijam? Ter kakšno podporo predvideva zakon za nevladne organizacije?

​Izvajalka:

Delavnico bo izvedla Petra Cilenšek, pravna svetovalka na CNVOS.

Termin in lokacija:

torek, 17. 11. 2020, od 17.00 do 18.30

spletna izveda: ZOOM

Prijava na delavnico:

Delavnica je brezplačna za predstavnike nevladnih organizacij. Ker je število mest omejeno bodo imeli prednost pri prijavi NVO iz zasavske regije. Potekala bo preko spleta z uporabo orodja ZOOM. Povezavo preko katere boste dostopali do dogodka na spletu boste prijavljeni prejeli na vaš e-naslov nekaj dni pred dogodkom.

Prijave na delavnico so obvezne. Prijavite se TUKAJ, najkasneje do 16. 11. 2020.

 

Avtor in vir: consulta.si

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top