Odlok o prepovedi gibanja izven občine

V ponedeljek je začel veljati Odlok o prepovedi gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije. Vse občane ob tem prosimo, da Odlok in vse sprejete ukrepe spoštujete in tako pripomorete k zaščiti sebe in ostalih občanov. Ti ukrepi so bili sprejeti predvsem z namenom varovanja zdravja vseh nas in naša naloga je, da vse sprejeto spoštujemo in ukrepov ter odlokov ne kršimo.

Odlok o omejitvi gibanja med drugim do nadaljnjega prepoveduje gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, dostop do javnih mest in površin ter predstavlja splošno prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih in površinah. Ob tem želimo poudariti, da sprejeti odlok še ne pomeni, da ne smete opraviti nakupa, iti v lekarno ali do drugih zdravstvenih storitev, da ne smete nuditi pomoči osebam, ki so potrebne podpore ali nege na domu, ali, da ne smete iti na sprehod v naravo, seveda znotraj občine, kjer živite in ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. Še vedno bo tudi omogočen dostop do službe oziroma opravljanja delovnih nalog. V primeru, da trgovine, zdravstvenih storitev, lekarne, pošte ali ostalih, v tem primeru nujnih javnih ustanov ni v občini vašega začasnega ali stalnega prebivališče, je dovoljen izhod v najbližjo občino, kjer so te storitve omogočene. Hkrati je še vedno omogočena oskrba ranljivih skupin tudi, če ti živijo v drugi občini.

Kljub temu, da odlok predvideva, da lahko župani sprejmejo sklep in tako omejijo gibanje občanov, županja Občine Trbovlje zaenkrat ne bo sprejela sklepa o dodatni omejitvi gibanja oziroma vpoklica pripadnikov Civilne zaščite za nadzorovanje in opozarjanje občanov na kršitve. V kolikor bomo opazili kršitve sprejetega odloka pa bomo o sprejetju dodatnega sklepa razmislili tudi na Občini Trbovlje.

V primeru gibanja na javnih površinah prosimo, da spoštujete sprejete ukrepe, skrbite za varnostno razdaljo do drugi ljudi in v zaprtih javnih prostorih uporabljate obvezno zaščitno opremo, kot so rokavice in maske oziroma drugi načini s katerimi si pokrijete nos in usta, ter s tem zavarujete tako sebe, kot druge. Prosimo vas tudi, da spoštujete trgovke in trgovce, resnično uporabljate zaščitno opremo pri vstopu v trgovino in se držite varnostne razdalje. Trgovci so v službi za nas, da imamo omogočen dostop do živilskih izdelkov. Hkrati pa so to tudi ena izmed najbolj izpostavljenih skupin, saj so v stiku z mnogimi ljudmi in naša naloga je, da zaščitimo njih, njihove družine, sebe ter skupaj preprečimo širjenje novega koronavirusa.

 

 

 

FOTO: Aleš Beno

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top