Odličen mednarodni uspeh nogometašev selekcije U-10 NK Rudar Trbovlje

Nogometaši selekcije U-10 NK Rudar Trbovlje so se v času med 17. in 19 majem mudili v Franciji v mestecu Loison sous Lens v bližini Sallauminesa oz. Lensa, kjer je v organizaciji domačega AS Loison sous Lens potekal mednarodni nogometni turnir »Challenge Élite Tournoi Henri Levray« za nogometaše letnika 2002 in mlajše. Na stadionu »Stade Louis Berro« se je zbralo kar 24 ekip iz različnih koncev Evrope. Največ je bilo seveda Francozov, poleg Slovencev pa so se turnirja udeležili tudi nogometaši iz Poljske in Belgije.

V soboto ob 14.00h je bil opravljen žreb, kjer so bili udeleženi klubi porazdeljeni v štiri skupine s šestimi ekipami. Trboveljski Rudar je imel tako v skupini A sledeče nasprotnike: Afc Creil, FC Loos en Gohelle, SC Frileuse, AS Marck ter Montigny.

Sistem tekmovanja je narekoval, da morajo ekipe, ki bi se rade potegovale za mesta od 1 do 12, osvojiti prva tri mesta, zadnji trije v skupinah pa bodo v nadaljevanju turnirja igrali v razigravanju za mesta od 13 do 24.

Popoldanska sobota je bila za trboveljske »žogobrce« odličen dan za nogomet, saj so v petih tekmah štirikrat zmagali, v zadnjem srečanju pa so prejeli zadetek in izgubili. A vseeno ta poraz ni mogel preprečiti uvrstitve med prve tri v skupini in potegovanje za najboljše uvrstitve na turnirju.

Rezultati v skupini A:
NK Rudar Trbovlje : SC Frileuse 0:1
Montigny FC : NK Rudar Trbovlje 0:3
Loos en Gohelle : NK Rudar Trbovlje 3:1
NK Rudar Trbovlje : Creil AFC 1:0
NK Rudar Trbovlje : AS Marck 0:1

Tekmovanje se je nadaljevalo v nedeljo, kjer so nogometaši Rudarja dobili nove nasprotnike, bližnje domačine AS Lens, Stade Bethune, SC Douai ter Arras FA.
Rezultati:
AS Lens : NK Rudar Trbovlje 1:2
Stade Bethune : NK Rudar Trbovlje 0:2
NK Rudar Trbovlje : SC Douai 0:0
NK Rudar Trbovlje : Arras FA 1:0

Naslednje srečanje je odločalo o tem ali bodo igrali v velikem finalu ali pa se bodo potegovali za 3. oz. 4. mesto. Ponovno so se pomerili z ekipo AS Marck in ob kopici priložnosti na koncu izgubili z rezultatom 1:0.

Tako so prišli še do zadnjega srečanja na tem turnirju, srečanja za tretje mesto, kjer je bil nasprotnik ponovno ekipa SC Frileuse. Ob zvokih nepozabne Avsenikove pesmi »Slovenija odkod lepote tvoje« so slovenski fantje prišli na igrišče, kjer so vsakega posebej predstavili publiki, prav tako pa so predstavili tudi nasprotnike. Dejstvo, da za tretje mesto igrajo z Frileusom, je bil nek pokazatelj tega kako težko skupino so imeli že v uvodu, saj so bile kar tri ekipe iz skupine A uvrščene med najboljša štiri mesta tega turnirja. Rezultat ob koncu srečanja je bil 0:0, zato so o nadaljnji usodi teh dveh ekip odločali kazenski streli. Uspešnejši pri tem so bili trboveljčani, ki so trikrat zadeli, povrhu vsega pa je njihov vratar še ubranil en strel in zadnji strel francoska ekipa sploh ni izvedla, saj je bil zmagovalec že odločen. Trboveljski nogometaši so tako zmagali z rezultatom 3:1. Slavlje vseh otrok in spremstva se je pričelo, trboveljski navijači, pa so imeli, poleg v Franciji živečih slovencev iz društva Planika, tudi francoske navijače, ki so združeni, simpatično, po francosko skandirali ime kluba iz Slovenije – Rudar. Ta trenutek je bil zares iskren in spominu vtisnjen.

V finalnem srečanju sta nastopili ekipi AS Marck in odlična ekipa iz skupine B Sannois SG. Ta ekipa je v vseh svojih nastopih zmagala in tudi v finalu ni bilo nič drugače, saj so tekmo dobili gladko z rezultatom 4:0.

Na koncu je bila izvedena še svečana podelitev pokalov in medalj ter nagrad najboljšim posameznikom. Ob tem velja omeniti še pesem »Naprej zeleni, pesem se širi, …«, ki jo je ob sprejemanju čestitk nogometašem družine Levray, zapel oče enega od mladih trboveljskih žogobrcev. Za to je prejel ogromen aplavz vseh zbranih na stadionu Louis Berro.

Končni vrstni red:
1. Sannois SG
2. AS Marck
3. NK Rudar Trbovlje
4. SC Frileuse

Najboljši vratar turnirja: Luka Baš (NK Rudar Trbovlje)

Ob takšnem uspehu velja seveda omeniti vse nogometaše in vodstvo ekipe.

Nastopili so: vratarja Luka Baš in Jan Jezerkič ter nogometaši Jaka Brlogar, Marko Panič, Jan Jager, Jaka Kunič, Maks Zakrajšek, Jon Jelerčič, Jošt Pišek, Teo Razpotnik in Blaž Rota, Rok Lamovšek (1.trener), Toni Škofca (2. trener) in Darko Kunič (koordinator odprave in vodja ekipe).

Prav posebno pa je treba omeniti tudi dobrodošlico in gostoljubje že prej omenjenih slovencev iz Slovenskega društva Planika, ki so bili ves čas z ekipo in spremljevalci. Zares je nekaj čarobnega srečati ljudi, ki tudi po 40-ih, 50-letih ne pozabijo slovenskega jezika in se druženja s slovenci, ki živijo v Sloveniji tako iskreno veselijo. Poskrbeli so za prehrano, nas spremljali na vsakem koraku in resnično iz srca navijali za slovenske fante, ob vračanju v hotel z avtobusom in potem pred hotelom pa se je oglasila tudi slovenska pesem z Štefkino frajtonerco in kitaro, sekretar društva in oče mlade harmonikašice g. Jean Marc pa je ponosno zapel v slovenskem jeziku … zares nepozabno.

Ob udejstvovanju na turnirju si je slovenska ekipa v Lensu ogledala tudi petkovo večerno srečanje v francoski 2. ligi med ekipama AS Lens in FC Istres, v soboto zjutraj pa so obiskali ogromen 40 metrski spomenik in od granat ter avionskih bomb razorano površino spominskega parka v Vimyju na zemlji, ki jo je Francija podarila Kanadi v spomin na 400 padlih vojakov na tem območju v 1. svetovni vojni.

Ob odhodu domov v nedeljo so naši gostitelji še obdarili nogometaše z darili iz AS Lens-ove trgovine. Nato je sledil odhod domov v Slovenijo in pritekla je marsikatera solza ob slovesu v tem tridnevnem druženju.

Na poti domov se je nogometna ekspedicija za kratko ustavila še v Münchnu, natančneje ob stadionu Allianz Arena, kjer sicer domuje velikan nemškega nogometa in eden od letošnjih finalistov lige prvakov FC Bayern München.

Ob prihodu domov v Trbovlje pa so imeli nogometaši še eno lepo presenečenje, saj so jih domači pričakali kot se spodobi ob tako lepem dosežku, s čestitkami, baloni, plakatu, sokovi in pizzami. Temu dogodku sta se poleg staršev, ki so ostali doma, pridružila tudi župan mesta Trbovlje, pobudnik udeležbe na tem turnirju, g. Vili Treven in predsednik NK Rudar Trbovlje g. Aleš Berger, ki sta nogometašem čestitala in jim namenila kopico pohvalnih besed. In na koncu še skupinsko slikanje, kateremu se je na željo otrok pridružil tudi profesionalni nogometaš iz Trbovelj, ki igra v FC Köln-u Mišo Brečko … popoln zaključek, ni kaj.

Tehnični vodja selekcije U-10 NK Rudar Trbovlje
Darko Kunič
 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top