”Od dimnika do dimnika”

V sklopu praznovanj 70. obletnice mesta so 28. maja v Trbovljah potekali brezplačni ogledi in aktivnosti, ki smo jih pripravili v sodelovanju z javnimi zavodi in gostinskimi ponudniki, dogodek pa pomenovali Od dimnika do dimnika.

Sprehodili smo se po energetski poti termoelektrarne Trbovlje in si ogledali najvišji ”raufnk” v Evropi. Podali smo se v strojnico z generatorji in turbinami ter kontrolno sobo, kjer so včasih nadzorovali delovanje elektrarne. Ogled smo končali pri najvišjem dimniku v Evropi, v njegovi notranjosti smo se v virtualnem doživetju povzpeli vse do njegovega vrha. Po ”težkem” vzponu nas je čakalo kulinarično presenečenje.

Z rudarjem Tonijem smo se odpravili po virtualnem muzeju rudarstva 4.dritl.  Tako smo iz prve roke doživeli rudarjevo delovno okolje. Rudar Toni nas je popeljal skozi vašhavo in jamo v virtualnem muzeju 4.dritl. Dobili smo odgovore na vprašanja: kaj so v jami počeli z mački? Zakaj je bil puher polavtomatsko orodje? Kaj je bilo pri delu rudarja najtežje?

Najmlajši so v muzeju prisluhnili pravljici ”Stonoga Stina varčuje”.  Tematika pravljice se je lepo povezala z muzejsko delavnico ”pucanja šuhov”, saj govori o stonogi Stini, ki si želi novih čevljev, narejenih po zadnji modi. Zanje pa žal nima denarja. Na svoji poti sreča polža, mravljo in murna, ki ji obljubijo denarno nagrado za pomoč pri delu. Na koncu pravljice so otroci ugotovili ali je stonogi Stini uspelo zbrati dovolj denarja.

Po pravljici je bil čas za delavnico. Čiščenje čevljev je bilo, še ne daleč nazaj, zelo pomembno opravilo gospodinje, v nekaterih družinah pa tudi otrok. Otroci so lahko s seboj prinesli par usnjenih čevljev, da so se v ”pucanju” preizkusili sami. V muzeju so jim priskrbeli ustrezne pripomočke: cajtenge, krtača, globin ter jim zaupali ustrezno tehniko ”pucanja šuhov”. Pred pričetkom ”pucanja” so jim zagotovili: “Na konc se bojo šuhi tko svetl, da se bote vidl ujh ku u špegli”.

Dan smo zaključili z vodenim ogledom spominske sobe Ane Dimnik, kjer so predstavili njeno življenje in delo. Izvedeli smo zakaj je prejela naziv ”slovenska mati”, kakšna je bila njena narodnobuditeljska vloga, o njeni pomoči vsem, ki so jo bili potrebni, ter njenem prizadevanju za izboljšanje lokalne ekonomske situacije. Obisk smo zaključili s kulinaričnim presenečenjem.

 Veseli smo bili vaše družbe in verjamemo, da ste odkrili kakšno novost našega mesta, ki je do sedaj še niste poznali.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top