Obsojamo uničevanje dreves zaradi nestrokovnega obrezovanja

Nedavno nazaj smo bili priča nestrokovnemu obrezovanju več desetletij starih dreves v bližini lovskega gradiča s strani izvajalca, ki so ga naročili stanovalci bližnjih blokov, ki so tudi lastniki te površine. Gre za iznakaženje in uničevanje dreves. Drevesa so in bi morala biti pomembna mestna prvina, ki prispeva k identiteti kraja in zagotavlja kakovost vsakdanjega življenja ter povečuje vrednost mestnega okolja. Vsako drevo je pomembno in zato zahteva posebno skrb ter obravnavo. Drevesa je potrebno redno in strokovno obrezovati, saj s tem zagotavljamo, da je drevo zdravo in varno.

 

 

Obglavljanje dreves ali odstranitev cele krošnje, kot se je to zgodilo pred kratkim (glej sliko), je strokovno nedopustno. Takšno drevo ni le neestetsko, ampak z leti postane nevarno zaradi razkroja lesa ter oslabitve koreninskega sistema. Nestrokovno obrezovanje krošnje dodatno prispeva k poškodovanosti, v drastičnih oblikah pa lahko usodno oslabi vitalnost drevesa tudi do te mere, da odmre. Takšno nestrokovno obrezovanje ostro obsojamo.

 

 

Splošna priporočila in navodila za nego morajo temeljiti na predhodni raziskavi dreves, ki temelji na poznavanju trenutnega stanja znanosti na področju drevesne biologije in na poznavanju sodobnih arborističnih diagnostičnih metod ter ne smejo ogroziti ali poslabšati varnostnega ter zdravstvenega stanja drevesa, prav tako ne smejo razvrednotiti njegove estetske vloge.

 

 

Stanovalci so k obrezovanju pristopili samostojno, skrajno neprimerno in s tem uničili nekdaj bogati krošnji obeh dreves. Smo izredno zgroženi in žalostni zaradi posledic nepremišljenega dejanja, ki meče slabo luč na celotno skupnost. Občina Trbovlje žal nima pravice posredovati na tujem zemljišču kot so zemljišča, ki so v skupni lasti stanovalcev ali ob stanovanjskih hišah. Lahko pa na takšna nedopustna dejanja opozarjamo. Občina Trbovlje je za namene strokovnega in sistematičnega urejanja zelenih površin, ki so v lasti občine, lansko leto pripravila kataster zelenih površin, ki je osnova za letošnje urejanje teh površin. Hkrati pa v prvem tednu maja pripravljamo izobraževanje za vse tiste, ki skrbijo in urejajo občinske zelene površine ter za upravnike stanovanj.

 

 

Zato takšna dela opravljajo usposobljeni arboristi, ne pa vsakdo, ki ima izpit za delo z motorno žago. Kot je povedala dr. Lena Marion iz podjetja Tisa, ki skrbi za drevesa v Ljubljani, dober arborist opravlja delo skoraj brez motorne žage, saj ve, da se debelejših vej (nad 10 cm premera) ne sme odstranjevati, ker so poškodbe ob tem za drevo prevelike.

 

 

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top