Obrisi prihodnosti – Speculum Artium 2014

Festival novomedijske kulture SPECULUM ARTIUM 2014 Trbovlje bo potekal med 2. in 4. oktobrom v Delavskem domu Trbovlje.

V Trbovljah smo leta 2009  začeli s programom Trbovlje novomedijsko mesto (v nadaljevanju TNM). Umestitev TNM v Zasavje odpira možnosti novih vizij, vzpostavlja prepotrebno mednarodno sodelovanje na visokotehnoloških projektih v povezavi z novomedijsko umetnostjo. Osrednji dogodek TNM predstavlja mednarodni festival novomedijske kulture Speculum artium in mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen.

SpeculumArtium2014 predstavlja | OBRISI PRIHODNOSTI | THE SHAPE OF THINGS TO COME | 2. – 4. oktober 2014 | DELAVSKI DOM TRBOVLJE

Na letošnjem festivalu Speculum Artium 2014 bomo prvič v Sloveniji predstavili Hondinega humanoidnega robota ASIMA, ki s svojo fascinantno pojavo in zmožnostmi vzbuja pozornost in navdušenje po celem svetu. Človek je končno našel tehnološko pot, ki pelje k dupliciranju nas samih. Ne samo vizionarji robotike, temveč tudi znanstveniki in strokovnjaki iz različnih področij umeščajo ASIMA na sam vrh tehnološkega razvoja na začetku 21. Stoletja. V njem je združena vrhunska tehnologija in dizajn, mimetično človeško telo in osnovni empatični postulati homo sapiensa kot socialnega bitja. Obrisi prihodnosti.

SpeculumArtium2014-napis

Z novim skupnim projektom se bosta predstavil tudi pionirja umetniških robotskih instalacij  Stelarc (AUS) in Stefan Doepner (GER). Pri njunem projektu ne gre več za stvarjenje zapletenih, ogromnih robotskih mehanizmov, ampak skozi obrat v razmišljanju skušata “uporabiti” človeško telo kot gostitelja in nosilca nanorobotskih mehanizmov, ki s tem telesom tudi upravljajo.

Predstavil se bo tudi Institut Jožef Stefan iz Ljubljane, odsek Avtomatika, biokibernetika in robotika, . Omenjeni odsek instituta preučuje značilnosti dinamičnega gibanja pri človeku ter njegovo povezavo z okoljem, s strojem ali tehnološkim procesom. Predstavili bodo kibernetski sistem, ki temelji na elektronski povezavi robotskega vida, ki prek   multifunkcijskega procesorja upravlja mehansko-hidravlično umetno roko.

Druga pot po kateri drvimo v prihodnost je virtualna. Posledica vse večje digitalizacije družbe je preskok realnosti na raven kode. Ta obrat predstavlja japonski projekt ARART, ki v obliki nove platforme za izražanje,  povezuje likovno kreacijo z novimi digitalnimi tehnologijami.

asimo2

Stalnica na festivalu Speculum Artium so predstavitve študentskih del magistrskega programa Interface Culture, pod strokovnim mentorstvom priznane umetnice in profesorice Dr. Christe Sommerer  iz Linza (Avstrija), ki vsako leto navdušujejo z interaktivnimi instalacijami. Letošnje raziskujejo in problematizirajo vedenjske vzorce ostankov socialnih paradigem druge industrijske revolucije skozi preprost proces,  kot je pletenje.

Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. Posebnost festivala je v tem, da se video produkcija ustvarjalcev iz celega sveta predvaja v kino dvorani na velikem filmskem platnu. Glavni nosilec letošnjega programa je delo  ameriškega pionirja video umetnosti Billa Viole. Ekskluzivno bo na ogled bo njegov video I Do Not Know What It Is I Am Like, 1986.

asimo3

Posebna gosta festivala sta umetniški tandem usaginingen iz Japonske, ki bosta izvedla  avdio vizualni performans z uporabo kibernetskih strojev-inšturmentov, ki na inovativen način osmišljajo pot sodobni glasbi.

asimo4

Projekti predstavjeni na letošnjih mednarodnih festivalih DigitalBigScreenin Speculum Artium se ukvarjajo z vprašanji etike, morale in socialne empatije v tehnološko napredni družbi na začetku 21. stoletja. Kajti živimo v časovnem okviru, kjer še nismo docela razvili družbenih modelov, ki bi na kakršen koli utemeljen način regulirali moduse odzivanja na nove razmere, ki jih narekuje nezadržni tehnološki razvoj. Danes, tukaj, zdaj!

PROGRAM FESTIVALA

TISKOVNA KONFERENCA: 2.10. ČETRTEK OB 17:00 URI, PREDAVALNICA DDT

 

VABLJENI!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top