Občina Trbovlje je naročila analizo zemlje v okolici vrtcev

Glede na nedavne ugotovitve raziskav v nekaterih drugih občinah in v skrbi za naše najmlajše, smo želeli tudi V Trbovljah preveriti, kako je z izpostavljenostjo otrok težkim kovinam v trboveljskih vrtcih. Občina Trbovlje je tako pri Regionalnem tehnološkem centru Zasavje d. o. o. naročila analizo težkih kovin v tleh v okolici enot Vrtca Trbovlje. Država namreč pripravlja novo uredbo za tla, ki bo otroška igrišča obravnavala kot posebno, bolj občutljivo rabo tal in uredila tudi ukrepanje v primeru preseganj.

 
Analizirane so bile naslednje težke kovine: arzen, kadmij, celotni krom, baker, nikelj, svinec, cink, kobalt, molibden in živo srebro. Na podlagi opravljene analize tal v okolici vrtcev v Trbovljah kritične ter opozorilne vrednosti vsebnosti težkih kovin v njih niso presežene, torej ne predstavljajo posebnega tveganja za zdravje. V Vrtcu Trbovlje tudi jamčijo, s potrdilom dobavitelja, da je mivka v peskovnikih ustrezne kvalitete. Peskovniki so v času, ko se ne uporabljajo, pokriti, kljub temu pa mivko na dve leti dopolnjujejo z novo.

 
Vzorčili smo tudi potok Trboveljščico in sicer glede vsebnosti arzena in antimona. Analize so pokazale, da so vrednosti obeh elementov pod mejnimi vrednostmi, oziroma pod mejo detekcije.

 
Veseli nas, da so bile z rezultati analiz naše skrbi ovržene, kar pa ne pomeni, da onesnaženosti tal ne bomo spremljali tudi v prihodnje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top