Ob Tednu otroka – poslanica DPM Trbovlje in aktivnosti

POSLANICA

 

»Pri otrocih ni majhnih korakov.
Vse, kar storijo in naredijo, so velike stvari.
Predvsem srca imajo velika.
Vanje spravijo vse,
kar vidijo in vse, česar se zavedajo –
tudi majhen kamenček,
ki so ga opazili na cesti, listek z drevesa,
poljubček kar tako,
mravljico ali črička,
predvsem pa vse ljudi,
ki so okoli njih.«

(neznani vir)

Otroštvo slehernega otroka bi moralo biti brezskrbno, norčavo, igrivo, pa na žalost temu ni tako. Časi so drugačni in pravica do igre, varnosti, brezskrbnosti je prepogosto otrokom odvzeta. Tako skrbi majhnih otrok postanejo skrbi velikih. Otroci odrastejo in odidejo v svet odraslih z vsem, kar smo jih odrasli naučili, jim pokazali, z zgledom, ki so ga dobili od nas. Tudi starejši bi se lahko česa naučili od mlajših, upoštevali njihove predloge, rešitve, predvsem pa jim prisluhnili, kot enakovrednim članom družbe, saj bodo preko odraščanja to tudi kmalu postali.

Glavna dejavnika, ki v obdobje odraščanja pogosto prinašata tako radosti, kot stiske, sta vzgoja in okolje v katerem otrok odrašča. Odraščanje pa seveda tako za otroke, kot njihove starše ni enostavno obdobje. Mladi si v tem času iščejo prostor v družbi, se družijo s prijatelji, se upirajo družbi ali ji podležejo, spoznavajo sebe, lastne interese, spreminjajo zunanjost, spoznavajo odgovornost, si ustvarjajo cilje za prihodnost in si že postavljajo cel kup vprašanj o svetu odraslih.

Bodimo pozorni na to, kakšne smernice dajemo otrokom, predvsem, pa jim večkrat namenimo naš dragoceni čas, ki nam prepogosto polzi iz rok v tem tempu življenja – preživimo ga skupaj.

Društvo prijateljev mladine Trbovlje,

Odbor za Teden otroka:

Manja Čamer

Aktivnosti:

TEDEN OTROKA 2012- PROGRAM

PLAKAT- Teden otroka 2012

Vabilo na plesne delavnice

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top