Ob Festivalu Speculum Artium tudi spremljevalni simpozij z izjemnimi gosti

Umetnost, znanost in tehnologija v današnji družbi predstavljajo kohezivne elemente v povezovanju geneze človeka, saj so – v sintezi –  ustvarili temelje za novo kulturo naše vrste. Percepcija produkcije na področju sodobnih, vizualnih, visoko tehnoloških naprednih umetniških praks v svoje pojmovanje vključuje tudi družbeno-znanstvene raziskave o stanju na področju eksistencialnih problematik človeštva kot skupnosti. 

 

Poleg razstavnega programa pripravljamo tudi zanimiv simpozij z izjemnimi gosti:  

 

Gerfried Stocker  – direktor Ars Elektronike v Linzu, Ivan Novak – Laibach, 

Dr. James Gimzewski – priznani nano znanstvenik iz UCLA (prejemnik Feynmanove nagrade), Dr. Janez Strehovec – filozof novih medijev, Tomo Križnar – aktivist in Zoran Poznič – vodja programa Trbovlje novomedijsko mesto. 

 

SPECULUM ARTIUM 2017, 14. – 16. SEPTEMBER

 

ART AND SCIENCE TO EMPOWER

Umetnost in znanost za opolnomočenje

 

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje med 14. in 16. septembrom 2017 pripravlja vsakoletni Mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Letošnji, že 9. po vrsti, nosi naslov Umetnost in znanost za opolnomočenje  (Art and Science to Empower). Hkrati s festivalom Speculum Artium bo v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje potekal tudi mednarodni video festival DIGITALBIGSCREEN 2017, na katerem se bodo predstavili študentje Univerze uporabnih umetnosti Tampere iz Finske, pionirji video umetnosti v kompilaciji Antologija Fluxus filma ter videi izbrani na mednarodnem razpisu.

Namen festivala je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami.

 

Na festivalu Speculum Artium se bodo predstavili domači in tuji avtorji in producenti iz celega sveta, znanstveniki in novomedijski umetniki, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških novomedijskih aplikacij pa presegajo meje realnega ter nam kažejo poti, kako humanizirati nova tehnološka orodja.

 

Tema letošnjega festivala, umetnost in znanost za opolnomočenje, ki problematizira deviantnost potrošniške družbe in zaslepljenost posameznika – konzumenta. Tudi sodobna vizualna umetniška praksa je močno vpeta v tržni sistem in posledično prevzema formo potrošnega blaga.

 

Vljudno vabljeni na odprtje festivala Speculum Artium 2017, ki bo v četrtek, 14. septembra 2017, ob 19. uri v avli Delavskega doma Trbovlje. Festival bo na ogled že v četrtek, 14. septembra skozi ves dan.

 

Obisk festivala je BREZPLAČEN.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top