Ob evropskem dnevu jezikov

26. september – evropski dan jezikov

26. september je od leta 2001 dan, ko Evropa obeležuje in praznuje neverjetno jezikovno bogastvo stare celine. Namen evropskega dneva jezikov je opozoriti na pomen večjezičnosti in spodbujati učenje jezikov v šoli in zunaj nje.

Učiteljice angleščine na trboveljskih osnovnih šolah smo se odločile, da ta dan obeležimo s skupno prireditvijo za učence predmetne stopnje in tako združimo prijetno s koristnim – sodelovanje, druženje in učenje.

Letos je bila organizatorica prireditve OŠ Ivana Cankarja. Pri pripravi in izvedbi prireditve so nam pomagale učiteljice vseh jezikov, ki se jih trboveljski osnovnošolci učijo in pa učiteljice gospodinjstva. Odločili smo se, da dogodek izpeljemo v klubu MCT-ja, saj so njihovi prostorski in tehnični pogoji idealni za tovrstna dogajanja.

Učenci vseh treh trboveljskih osnovnih šol so se med seboj pomerili v znanju materinščine, angleščine in nemščine ter se predstavili z nastopi v španščini, francoščini in angleščini. Najvišje število točk v skupnem seštevku tekmovanja so dosegli učenci OŠ Trbovlje, medtem ko so ostali prav tako navduševali z izkazanim znanjem pri posameznih nalogah oz. jezikih. Vsi tekmovalci so dobili praktične nagrade, ki jih je prispeval Oxford center Mladinske knjige Ljubljana. Najbolj sproščen in slasten pa je bil zadnji del prireditve. Učiteljice gospodinjstva so se skupaj s svojimi učenci potrudile, da so tudi naše brbončice okusile raznolikost različnih kultur. Pripravili so namreč tipične jedi držav, o katerih je tekla beseda – prekmurska gibanica, cheesecake, francoski rogljički, angleški čaj …

Dokazali smo, da jeziki združujejo – na medgeneracijski, vrstniški,  strokovni in občinski ravni, zato upamo, da bodo takšna povezovanja med šolami postala stalnica v naši dolini.

                                                                                                                                             Ajda Klanšek Šimunič,

                                                                                                                                     OŠ Ivana Cankarja Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top