O zdravilih in kroničnih bolnikih v Lekarni Trbovlje!

26. september bo dan, ko bomo že osmič obeležili dan slovenskih lekarn. Tokrat se bomo dotaknili problematike z naslovom Zdravila in kronični bolniki.

Z izbrano temo in aktivnostmi v lekarnah po Sloveniji želimo farmacevti prispevati k večji prepoznavnosti lekarniške dejavnosti in našega poklica, kot enega izmed številnih v zdravstvu, pa vendar zelo specifičnega, predvsem pa glede na letošnjo tematiko osvestiti ljudi k varnejši in pravilnejši uporabi zdravil in drugih izdelkov, ki so na voljo našim obiskovalcem v slovenskih lekarnah. Tudi tokrat so pri pripravi dneva slovenskih lekarn sodelovali številni kolegi farmacevti iz celotne Slovenije, med njimi tudi naša sodelavka Tjaša Abram, mag.farm.spec. iz lekarniške enote Zagorje.

Kronične bolezni predstavljajo enega iz med najpomembnejših izzivov, s katerimi se srečujejo zdravstveni sistemi. Poleg zagotavljanja odgovornega zdravljenja z zdravili, kot temeljnega poslanstva opravljanja farmacevtskega poklica, se lekarniški farmacevti v obvladovanje kroničnih bolezni vključujemo tudi s programi farmacevtske skrbi.

Zdravljenje kronične bolezni poleg drugih ukrepov vključuje tudi jemanje enega ali več zdravil. Pri tem je glavna vloga lekarniškega farmacevta prepoznavanje dejanskih in potencialnih problemov, ter posledični pristop k reševanju in preprečevanju prepoznalega v zvezi z zdravil.

Kroničnim bolnikom, njihovim svojcem in znancem so namenjene aktivnosti ob 8. dnevu slovenskih lekarn. Zato smo se odločili, da predstavimo informacije pomembne za pravilno in varno uporabo zdravil za zdravljenje kroničnih bolezni. Želimo opozoriti na številne dejavnike, ki lahko pomembno vplivajo na uspešnost zdravljenja kroničnih bolezni z zdravili. Pomembno je pritegniti zavzetost bolnika za zdravljenje, spremljanje učinkovitosti zdravljenja, morebitnih zapletov, poznavanje medsebojnega delovanja zdravil in drugih sočasno uporabljenih izdelkov, uporabe osebne kartice zdravil in razdelilnikov za zdravila, vpliv alkohola in kajenja na delovanje zdravil, vpliv sprememb pri načinu življenja in še na marsikatero vaše vprašanje vam bodo naši in vaši farmacevti na voljo 26. 9. 2012 na 8. dan slovenskih lekarn.

Vljudno vas vabimo, da obiščete lekarniške enote zavoda Zasavske lekarne Trbovlje.

mag. Milena Beravs, mag.farm.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top