Novosti iz svetovalne pisarne mreže ENSVET Trbovlje

ENSVET  pisarna Trbovlje  je dobila okrepitve.   V drugi polovici leta 2014 in v začetku 2015 je bila izšolana nova generacija energetskih svetovalcev, ki bodo vključeni v obstoječo mrežo več kot tridesetih pisarn, ki so razporejene po celi Sloveniji .  Do jeseni bodo novi svetovalci še imeli status pripravnikov, nato pa bodo delovali samostojno.

 

Naj spomnimo, trboveljska ENSVET pisarna v glavnem pokriva področje Zasavja, to je občine: Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Radeče, vendar ne odrečemo pomoči niti strankam iz drugih občin. Energetske svetovalce mreže Ensvet  nas boste srečali tudi na raznih specializiranih sejmih ( Dom Ljubljana, Energetika Celje, Obrtni sejem Celje, Obrtni sejem Ljubljana, Narava zdravje Ljubljana, kmetijski sejem Komenda, Pomladanski sejem Gornja Radgona, Agra Gornja Radgona) kjer individualno svetujemo obiskovalcem. Na sejmih imamo tudi predavanja, ki se tičejo energetsko učinkovite gradnje, energetsko učinkovitih sanacij stavb ali stanovanj, ogrevalnih sistemov, sistemov priprave tople vode, opozarjamo vas na napake ipd.

 

Naj spomnimo, kaj je ENSVET. To je projekt energetskega svetovanja za občane in deluje pod pokroviteljstvom Eko sklada.  Eko sklad  je javni sklad, katerega namen je uresničevati okoljsko politiko  države in med drugim pomagati pri uresničevanju evropskih okoljskih direktiv.  Eko sklad  to izpolnjuje  v  taki obliki, da poleg skrbi za projekt ENSVET,  nudi nepovratna sredstva in ugodne eko kredite za okoljske naložbe občanov, za podjetja pa ugodne kredite.

 

Zakaj obiskati ENSVET pisarno?

 

Verjetno nas ima veliko izkušnjo, kako težko se je odločiti, ko gremo v neko naložbo. Ne vemo, npr. kaj vgraditi v hišo, s kakšnim ogrevalnim sistemom jo opremiti, kako debelo in kakšno toplotno izolacijo vzeti ipd., če hišo ali stanovanje prenavljamo ali celo na novo gradimo.  Mogoče imamo problem z vlago ali plesnijo, pa ne vemo, kako bi se tega rešili. Ponavadi povprašamo pri trgovcih, pri mojstrih, pri sosedih, pa smo potem še bolj zmedeni, ker vsak svoje hvali.

 

V ENSVET pisarnah svetujemo posebej izšolani  energetski svetovalci, ki smo neodvisni od raznih komercialnih ponudnikov. Svoje znanje stalno nadgrajujemo in nosilec projekta nas s periodičnimi izpiti tudi redno preverja. Naša prednost je ta, da smo neodvisni in imamo na zadevo nekoliko širši pogled. Svetujemo vam tisto, kar je dobro, da kot investitor veste, preden se v neko naložbo podate. Opozorimo vas, katere napake ljudje v praksi pogosto delajo, da se jim vi lahko izognete. In še eno prednost imamo: naši nasveti so brezplačni. »Časti jih« država.

 

Občanom svetujemo in nudimo pomoč tudi v zvezi s pridobivanjem nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada. Za nekoga, ki na tak razpis kandidira prvič, zgleda vse zelo komplicirano in se človek ne znajde. Za pomoč se lahko mirno obrnete na nas.

 

V kratkem (mogoče že v začetku aprila) pričakujemo nov razpis subvencij Eko sklada. Nepovratna sredstva bodo namenjena za:

– solarne sisteme (ogrevanje vode in prostorov in manjše elektrarne za samooskrbo) (za nove in stare stavbe)

– kotle na biomaso (za nove in stare stavbe)

– sanitarne in ogrevalne toplotne črpalke (ne za vsako črpalko!) (za nove in stare stavbe)

– zamenjavo oken z lesenimi trislojnimi (za starejše stavbe, tudi za večstanovanjske)

– toplotno izolacijo fasade (za starejše stavbe, tudi za večstanovanjske)

– toplotno izolacijo podstrešji (za starejše stavbe, tudi za večstanovanjske)

– vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote (za nove in stare stavbe)

– gradnjo ali nakup skoraj nič energijske stavbe

– celovita obnova stanovanjske stavbe

– nakup stanovanja v obnovljeni pasivni oz. skoraj nič energijski tri- in več- stanovanjski stavbi.

 

Zasavje bo imelo pri tem razpisu poseben status. Spada med tako imenovana degradirana območja s sprejetim odlokom o varstvu zraka. Za taka območja Eko sklad pripravlja višje spodbude, kot za ostala območja v Sloveniji.  Torej še en razlog več, da se oglasite v ENSVET pisarno.  Kogar to zanima, naj se oglasi čim prej, kajti povpraševanje za temi sredstvi je veliko in kmalu poidejo. Pri subvencijah velja načelo: »Kdor prej pride, prej melje!«

 

Odprt bo tudi razpis za subvencije za nakup električnih vozil.

 

Kriteriji pri razpisu se vsako leto poostrijo. Zahtevajo se debelejše toplotne izolacije in bolj učinkovite naprave. Za kredit veljajo  v splošnem nekoliko milejše tehnične zahteve, kot za nepovratna sredstva. Krediti so tudi ponavadi na voljo vse leto. Ko poteče razpis za en kredit, Eko sklad običajno takoj odpre nov razpis.

 

Kredit se da dobiti za podobne naložbe kot nepovratna sredstva, plus še dodatno za :

– sodobne naprave za pridobivanje električne energije

– nabavo energijsko učinkovitih naprav

– nabavo okolju prijaznih vozil

– odvajanje in čiščenje odpadnih voda

– nadomeščanje gradbenih materialov, ki vsebujejo nevarne snovi, in ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki iz gospodinjstva

– učinkovito rabo vodnih virov, oskrbo s pitno vodo

V skladu z zahtevo novega Energetskega zakona imamo vsi ENSVET svetovalci tudi opravljen izpit oz. pridobljeno licenco za izdelovalca energetskih izkaznic. Če potrebujete energetsko izkaznico se lahko obrnete tudi na nas. Izdelava izkaznice je plačljiva, vse ostalo je brezplačno.

 

           

Pisarna se nahaja na Gimnazijski c. 22 a v Trbovljah.

Skoraj 15 let sem v ENSVET pisarni delovala sama. Letos pa smo tudi v Trbovljah dobili okrepitve. V pisarni bova svetovala večinoma dva svetovalca: Carmen Hladnik Prosenc (tel.: 040 868 211, carmen.hladnik.prosenc@gmail.com) kot vodja ENSVET pisarne in Ervin Renko (tel.: 051 365 380 renko.ervin@gmail.com), ki ima do septembra še status pripravnika, nato pa bo deloval samostojno.  Po potrebi bo svetoval tudi Zasavčan  Igor Drobež, ki bo prvenstveno deloval v ENSVET pisarni Slovenska Bistrica in bo jeseni pripravnik.

 

ENSVET pisarna je odprta ob torkih od 17h do 18h in to če se stranka predhodno naroči. Naročite se lahko na eno od omenjenih telefonskih številk. Če boste poznali osnovne podatke o svoji stavbi , vam bomo lahko bolj kvalitetno svetovali.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top