Novi uspehi trboveljskih plavalcev

Od četrtka pa do nedelje je v pokritem olimpijskem bazenu Pristan v Mariboru potekalo zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, katerega se je od 26 klubov z 452 plavalci udeležilo tudi 8 plavalcev trboveljskega kluba.

Tekmovanja, ki je potekalo v senci Zlate lisice, se bomo spominjali predvsem po osmih zmagah Robija Žbogarja, porazih Tjaše Vozelj v prsnem slogu in odličnih nastopih trboveljskih plavalcev, ki so po zaslugi bratov Šintler  prišli do 10 medalj.

Domači plavalci, barve kluba so zastopali; Nejc Kos, Tilen in Žiga Šintler, Jaka Jeršin, ter dekleta Kaja Imperl, Nina Kos, Nika Todorovič, ter Daša Krajnc  so se domov vrnili s sedemnajstimi uvrstitvami v finale, ki jih je kljub vsem tegobam  uspelo priplavati našim Tilnu, Žigi in Daši. Predvsem zaradi tega, ker je pri teh pogojih, ki jih imajo plavalci v zimski sezoni, nemogoče pričakovati napredek, ki bi jih pripeljal v borbo za medalje. A ker je nemogoče mogoče, so se po zaslugi odličnih nastopov Žige in Tilna domov vrnili z desetimi.

Za kar šest medalj v osmih nastopih pri kadetih je poskrbel Žiga, ki se je okitil s srebrom na 800 prosto, ter 5 x bronom na 50 in 100 prsno, 200 in 400 prosto, ter 400 mešano, ter bil na 200 prsno četrti, a po doseženem odplavanem času tretji. Ker pa je v dopoldanskem predtekmovanju plaval počasneje, se je v veliki finale uvrstil njegov konkurent in medalja je avtomatsko pripadla njemu. A vseeno je pokazal odlično  pripravljenost, ki mu bo ob pravilnem taktičnem plavanju omogočala napredek.  Pa tudi dejstvo, da je mlajši letnik pri kadetih, nas lahko navdaja z optimizmom v prihodnje.

Na stopničkah  mu je sledil tudi brat Tilen, ki je v sedmih mladinskih finalnih nastopih  osvojil štiri medalje, in sicer  drugo mesto na 50, 100 in 200 prsno, ter tretje na 400 mešano. Bil je tudi šesti na 100 mešano, sedmi na 200 mešano in osmi na 50 prosto, ter s tem poskrbel za dodatno veselje v trboveljskem taboru.

Ker pa so plavalci že v začetku pokazali pravo formo, so se odlični nastopi in uvrstitve nadaljevali skozi vse prvenstvo. V štirih dneh tekmovanj  si je nastope  v finalu priplavala  tudi najmlajša Daša Krajnc, a za medalje bo morala še počakati kakšno leto, saj je mlajši letnik v kategoriji kadetinj. Finala si je priborila na na 200 prsno- peta, 100 prsno- šesta, 200 delfin –sedma ter 400 mešano – osma.

Z odplavanimi osebnimi rekordi in osvojenimi medaljami, s povprečno 5-imi treningi,  z absolutno premajhno odplavano kilometrino, so naši plavalci presegli vsa pričakovanja. Poleg tega so bili primorani 14 dni pred prvenstvom trenirati drugje in zopet obremenjevati starše in klub, saj jim KRC  zimski bazen zapre v zimskem času zaradi remonta. Ne moledujejo tja v en dan za bazen v Cementarni, saj imajo vsi njihovi konkurenti vsaj 8-10 treningov, z vsaj 1x večjo kilometrino.

Prav tako kot omenjeni, so se s solidnimi nastopi izkazali Kaja Imperl, Nika Todorovič in Jaka Jeršin, a jih je na poti k boljšim uvrstitvam ustavila njihova mladost, saj so mlajši letniki v svojih kategorijah.

Še enkrat pa je ob tej priložnosti potrebno pohvaliti vse naše plavalce, saj v nemogočih razmerah bijejo boj s konkurenco in nezavidljivimi pogoji za trening. V Hrastniku, kjer  vemo da je prekratek bazen, brez prog in štartnih blokov, da  trenirajo v “nemogočem terminu”, v času kosila, takoj po pouku. In tako dan za dnem in leto za letom. A kot je razvidno iz primerjave z lansko sezono, ko so imeli 14 finalnih nastopov, je trend napredka v porastu in samo upamo lahko, da bo poletna sezona še uspešnejša.

Naslednji vikend pa se prvenstva nadaljujejo z nastopi mlajših dečkov in deklic v Ljubljani in Kranju, kjer imamo v Tii Tari Zupančič najresnejšo kandidatko za kolekcijo medalj.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top