Novi filmi študentov AGRFT

V kinodvorani DDT so si obiskovalci, 11. Februarja, lahko ogledali pet kratkih filmov, ki so jih ustvarili študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Vsebina vseh štirih igranih filmov in dokumentarnega je bila povezana s problemikot jih srečujemo vsak dan.

Nazaj, režiserja Jana Marina, zgodba očeta, ki je propadel kot podjetnik, je ostal zaradi rubeža brez doma. Njegova pot se je zaključila na Psihiatrični bolnišnici v Polju. Njegov sin, ki si ustvarja družino v Nemčiji, pričakuje otroka, je prišel na obisk in ugotovil kaj se dogaja. Na žalost je bilo vse že preveč zavoženo, da bi lahko rešil zadevo.

Male ribe, režiserke Maje Križnik, pokažejo posledice zakonskih težav, ki jih imata Brinina starša. Brina pride k dedku in babici, kjer večkrat sliši o težavah staršev, ji je hudo za piškami, ki jih je hranila, a jih zakoljejo, da bo prostor za nove. Družbo ji delata domači pes in prijatelj Bor. Veliko časa preživi v naravi, včasih v zasidranem čolnu. Ves čas se čuti dekličina tesnoba zaradi razrahljanih družinskih vezi.
Na novo, režiserke Eme Muc, je zgodba sester, ki žalujeta po smrti staršev. Težko se medsebojno sporazumevata, saj ima starejša družino, mlajša pa obiskuje še šolo. Težko se sporazumevata, saj razmišljata vsaka drugače, kaj lahko ena ali druga naredita ali se lahko sama odloča. Ko je starejša hotela prodati hišo, je mlajša pokazala svoje nasprotovanje in žalost zaradi tega.

Riot Ana, režiserja Klemna Berusa, je zgodba o osnovnošolski ljubezni, ki je Sandi ne more pozabiti. Po dolgem času sreča Ano in upa, da bo tokrat bolj uspešen kot je bil včasih. Ana protestira najprej proti nošenju krzna, kasneje proti ameriškemu kapitalizmu, Sandi igra na kitaro in poje.
Ognjeni fantje, režiserja Roka Hvala, je dokumentarni film o trboveljskih gasilcih, ko so v pripravljenosti, da gredo na teren, na vaji reševanja okleščenega ponesrečenca iz gorečega vozila.

Soustvarjalci filmov so bili tudi trboveljski študentje AGRFT. Rok Hvala je bil avtor in režiser dokumentarca Ognjeni fantje. Pri treh filmih jeAljaž Bastičsodeloval pri montaži, kot skrbnik materiala in kot snemalec sinhronizacije. Na akademiji si študentje pomagajo med sabo, zato so njihove vloge zelo raznolike, vsak pomaga po svojih močeh in možnostih, skupaj z mentorji.

Upajmo, da bomo naslednje leto lahko videli še kakšno delo naših avtorjev. Vsi filmi so bili zelo dodelani in na visokem kakovostnem nivoju. Škoda le, da ni bilo še več publike. Ogled filmov je bil brezplačen.

Novi filmi 11.2 (2) Novi filmi 11.2 (4)

Besedilo in slika: Irena Vozelj

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top