Nemški večer na GESŠ Trbovlje

Rutinsko prebujanje, potek pouka in povezovanje s prijatelji življenje rado obogati s kontrolnimi nalogami, z nastopi, z osebnimi bitkami, s pomembnimi odločitvami in z nesporazumi – nas postavi pred okno, kjer se moramo odločiti, ali bomo oči uprli zgolj v domače dvorišče ali si drznemo pogledati preko meje rojstnega kraja, Slovenije, onstran obzorja poznanega. Države se odpirajo svetu, razvijajo multikulturnost in z novimi odločbami pestujejo strpnost. Vendar v času 21. stoletja ni dovolj, da na Zemljo gledamo zgolj skozi očala tolerance –za uspešno komunikacijsko povezanost in tesnejše stike si nadenimo še jezikovne okvire.

Aktiv nemcistov na GESŠ Trbovlje in EVS prostovoljka Theresia se tega zavedajo, zato so, poleg poglobljenega učenja nemškega jezika,organizirali tudi prireditev Nemški večer, ki je potekala v torek, 4. 6. 2013, v večnamenskem prostoru naše šole. V naključno ustvarjene skupine razporejeni obiskovalci smo se po pozdravu v nemščini najprej ogreli s slikovnim kvizom o nemških mestih, ki ga je vodila organizatorka. Popolnoma zliti z zlato-rdeče-črnimi dejstvi smo spomin osvežili z letnicami in z zgodovinskimi osebnostmi nemško govorečih dežel, sodelovali v kvizu o ovenčanih pomembnežih, glasbi ter tradicionalni hrani, ki so jih pripravili dijaki drugih letnikov.

 

Po obremenitvi leve, logične možganske hemisfere smo se s petjem nemških pesmi, ob spremljavi na kitaro, posvetili še desni, umetniški. Kljub fizično naporni nalogi preverjanja mišične zmogljivosti so zmagovalno ekipo sestavljali profesorji in na koncu dobili priznanja ter sladke nagrade. Za boljše vzdušje smo se tudi ostali seznanili z domačim pecivom, ki so ga pripravile profesorice.

V večnamenskem prostoru je tako po dogodku ostalo precej nemških zastavic, ki bodo do jutra ležale v zaprašenih škatlah, vendar bodo na novo odprta okna ostala – čakala, da pokukamo skozi in si drznimo povezati s svetom.

Maša Mlinarič
 

 

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top