»Naučil sem se, da je treba delat in je težko biti podjetnik …«

Učenje pri različnih šolskih predmetih ni edina možnost za pridobivanje novega znanja. Veliko spretnosti, veščin in izkušenj je mogoče dobiti tudi mimo ustaljenega učnega procesa, na neformalne načine, predvsem pa z lastnim delom.

Učenci OŠ Tončke Čeč Trbovlje in OŠ Trbovlje so imeli v tem šolskem letu, 2014/2015, priložnost spoznati podjetništvo čisto praktično in z lastnimi izkušnjami. V okviru spodbud Občine Trbovlje je Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje v osnovnih šolah organizirala podjetniške aktivnosti v obliki krožkov. Namen je bil spodbuditi mlade h kreativnosti, k samostojnosti ter podjetnemu razmišljanju. Učenje je potekalo le na osnovi  praktičnega dela in pogovorov s pravimi podjetniki. Ko so razvijali svojo lastno podjetniško idejo, so obiskali tudi šiviljsko in mizarsko podjetje (Frelih Evelina, s. p., Art moda, šiviljstvo in krojaštvo, Kos Jože, s. p., Mizarstvo KOS), veščine, potrebne za kvalitetno timsko delo, pa so pridobivali v delavnicah, ki jih je izvedel Mladinski center Trbovlje.

Učenci podjetniškega krožka Iz n’č je v’č, ki je deloval v OŠ Tončke Čeč Trbovlje, so iz blaga odsluženih dežnikov izdelovali  ekološke vrečke in jim nadeli ime Vrečka Srečka. Pri šivanju so jim pomagali starši in profesorica GESŠ Trbovlje, Maruša Stoklasa Drečnik. Učenci OŠ Trbovlje pa so v okviru podjetniških aktivnosti iz naravnih surovin izdelovali kozmetične izdelke in embalažo ter jih ponudili pod imenom Kraljevski užitki. Pri proizvodnji sta jim pomagala učitelja Petra Čede in Gregor Guna.

V Mladinskem centru Trbovlje so za najmlajše podjetnike organizirali tudi zaključno srečanje, ki je bilo namenjeno predstavitvi podjetniških idej in druženju s pravimi mladimi podjetniki. Svoje izkušnje so z učenci delili Primož Zelenšek, Tanita Hohnjec, Aleksander Perger, Matic Hribar, Taja Metličar in Valentina Radič. Druženje je bilo zelo zanimivo, poučno in tudi poslovno uspešno, saj so učenci že dobili svoje prve ponudbe za posle.

Koliko sredstev se bo nabralo v mošnjiček nadobudnih podjetnikov, bo odvisno od uspešnosti njihovih prodajalcev, ki bodo izdelke ponujali na različnih šolskih in občinskih prireditvah. Pričakujemo jih lahko na dnevih odprtih vrat šole, bolšjem sejmu, festivalu Domfrca …  Verjamemo, da bo zaloga razprodana.

 

Za konec pa še mnenje osnovnošolke ter udeleženke krožka Nine Pečnik:

Z vključitvijo v podjetniški krožek smo pridobili nove veščine, poznanstva in, seveda, izkušnje. Sodelovali smo učenci dveh izbirnih predmetov in vsak je prispeval svoje delo – ena skupina je izdelovala kozmetične izdelke, druga pa embalažo iz lesa. Pod imenom Kraljevski užitki je v naši ponudbi izdelkov milo, kopalna sol in krema. Vsi izdelki imajo poudarek na naravni izdelavi, so brez konzervansov, z dodatkom sivke. Pri načrtovanju prodaje so nam pomagali podjetniki, s katerimi smo se večkrat srečali in od njih dobili dobre nasvete.

S podjetništvom sem se ukvarjala prvič, izkušnja je bila zelo dobra, iz nje sem se veliko naučila in vesela bom, če mi bo še kdaj ponujena takšna priložnost za spoznavanje novih veščin.

pod-krozek-gess-4 pod-krozek-gess-2 pod-krozek-gess-1

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top