Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja in spremljevalni program

V petek, 12. 5. 2017, bo v Delavskem domu Trbovlje Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja. Dogodek organizira Zasavska ljudska univerza v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje ter pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in ob podpori Ministrstva za znanost, šolstvo in šport. TVU je vseslovenski festival učenja, katerega namen je ozaveščanje o pomenu znanja in učenja ter promocija in spodbujanje vseh generacij k učenju.

Začeli bomo z novinarsko konferenco ob 10. pri v predavalnici DDT, na kateri bomo skupaj s predstavniki lokalne skupnosti, ministrstva, ACS, gospodarstvenikov, javnosti predstavili dogodek in pomen vseživljenjskega učenja  ter program prireditev, ki bodo v maju potekale v Zasavju. To priložnost smo prepoznali tudi kot primeren trenutek, da pokažemo primer dobre prakse sodelovanja med GZS OZ Zasavje, Zavodom RS za zaposlovanjem in Zasavsko ljudsko univerzo, kar bomo potrdili tudi s podpisom sporazuma Partnerstvo za razvoj človeških virov v Zasavju.

Osrednji del programa Nacionalnega odprtja bo namenjen nagrajencem – dobitnikom priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2016. Letos so med njimi tudi zasavski nagrajenci, česar smo še posebej veseli.  Ta del se bo začel ob 11. uri v gledališki dvorani DDT z  nagovorom ministrice za izobraževanje znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič. V kulturnem programu bomo povezali učenje z novomedijskimi tehnologijami in medgeneracijskim sodelovanjem.  Prvič bodo javnosti predvajani tudi filmčki s predstavitvami nagrajencev in njihovih življenjskih zgodb.

Udeležence bodo poleg ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič nagovorili tudi župan Občine Zagorje ob Savi in podpredsednik Sveta zasavske regije Matjaž Švagan, direktor ACS mag. Andrej Sotošek ter direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnost mag. Marko Repnik, saj se TVU in njihov Teden ljubiteljske kulture (TLK) tudi letos ne le časavno prekrivata, ampak sta tudi tesno povezana. Slavnostni govornik bo tudi Tone Bezgovšek, direktor ZLU.

Tretji del bo spremljevalni del: v spodnji avli DDT-ja bodo med 10. in 13. uro na stojnicah predstavljeni uspešni lokalni projekti, vse tri zasavske srednje šole (GESŠ, STPŠ, SŠ Zagorje), Trbovlje, novomedijsko mesto, Mladinski center Trbovlje, Mladinski center Zagorje ob Savi (Medgeneracijsko središče),  Sos-šola, Spacelink, Večgeneracijski center Zasavje, Zoyo Baby, Ironate, Hiša eksperimentov Ljubljana.

Od 10.00 naprej bo v  zgornji avli DDT likovna razstava Vinka Hlebša, nagrajenca Andragoškega centra Slovenije  in razstava TVU-ja.

Za otroke pa bo najbolj zanimiva Hiška eksperimentov, ki bo od 9.00 do 13.30 gostovala na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah, popoldne od 13.30 do 16.00 pa si bodo lahko predstavitev Hiške eksperimentov ogledali tudi preostali zainteresirani Zasavčani.

Od 12. maja do 1. junija pa se bodo odvijale tudi prireditve, povezane z učenjem in izobraževanjem odraslih. Zasavska ljudska univerza ima tudi vlogo regijske koordinatorice, kar pomeni, da spodbuja ustanove, društva, podjetja in posameznike, da sodelujejo na TVU kot izvajalci. Skupaj z 29 partnerskimi organizacijami bo Zasavska ljudska univerza organizirala prek 70 prireditev; te bodo za udeležence brezplačne.

Vsi, ki projekt soustvarjajo, izvajalci in udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana »Slovenija, učeča se dežela« ter k promociji in širjenju ideje Tedna vseživljenjskega učenja, hkrati pa širijo kulturo vseživljenjskega učenja in izobraževanja v Zasavju.

Z dogodki ozaveščamo, da je znanje pomembno; vsako učenje vpliva na osebno, poslovno in na družbeno življenje, zato je vsako učenje učenje za življenje. Učenje je človekova pravica in njegova lastna odgovornost. Vsak lahko najde zase ustrezno predavanje, delavnico ali drug dogodek.

Zasavska ljudska univerza je bila in je tu za ljudi, ki so potrebovali in še potrebujejo znanje za delo, poklic, kariero ali za prosti čas. Smo zanesljiv in varen partner, ki izvaja izobraževalno dejavnost za odrasle v Zasavju. Skrb za kakovost izobraževalnih in svetovalnih storitev, prijaznost, profesionalnost,  prilagodljivost ter zadovoljstvo  udeležencev in partnerjev  so  naše glavne zaveze.

Več informacij o naših programih, prireditvah ob Tednu vseživljenjskega učenja 2017 je na voljo na spletni strani www.zlu.si in http://tvu.acs.si ter na Facebookovem profilu.

Pridružite se nam ter navdušite še prijatelje in znance, kajti za učenje je vedno pravi čas.

 

Programski list odprtja TVU 2017

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top