Na verižnem eksperimentu 2014 sodelovala tudi OŠ Trbovlje

V soboto, 24. maja 2014, je v Cankarjevem domu potekala že 10. prireditev Verižni eksperiment. Predstavilo se je več kot 30 osnovnih in srednjih šol ter fakultet s svojimi členi verižnega eksperimenta. Tudi mi smo bili spet zraven.

Nastopili smo uspešno in dobili priznanje za izdelavo. Namen eksperimenta je, da kroglica preko različnih in zanimivih fizikalnih pojavov pride do konca verige vseh členov. Člen naše šole smo izdelovali na podružnični šoli Dobovec.

Klavdija Kuharič, učenka 6. d, piše takole:

V oktobru 2013 smo se odločili, da bomo začeli izdelovati verižni eksperiment, ko nam je učitelj tehnike, Gregor Guna, prinesel zloženko o tem tekmovanju. Zdelo se nam je zanimivo, zato smo se prijavili. Tim Dolanc in jaz sva iz 6. razreda, Žan Simončič iz 5. razreda, Matija Trošt Čebela pa iz 4. razreda.

Naš člen smo poimenovali KUMLANCI, ker smo doma pod Kumom. Tu stoji tudi naša šola, ki je podružnična šola Osnovne šole Trbovlje. Člen smo izdelovali osem mesecev, vsak petek po eno uro. To je sicer čas, ko čakamo na šolski avtobus. Pri delu smo zelo uživali.

Eksperiment sestavljajo različni deli, ki smo jih poimenovali po delih Kumljanskega. Kroglica pride v naš člen z desne strani, točno na višini, ki je predpisana v navodilih. Spusti se po Turkovem prepadu, ki je v naravi visok 33 m. Od tu žogica med žebljički, ki predstavljajo gost gozd pod Kumom, sestavljajo ga večinoma smreke in bukve, išče svojo pot do žleba, ki predstavlja drče, po katerih so včasih spravljali les do reke Save. Po žlebu se kroglica odkotali, sproži stikalo in na kumskem stolpu se prižge lučka. Nato pride kroglica do vzvodne gugalnice, kjer s svojo težo prevesi gugalnico in predrami divjega prašiča. Teh je v naših gozdovih kar nekaj, tudi kakšen medved kdaj zaide v naše kraje. Divji prašič, ki je kar avtomobilček na vzmet, zdirja po poti in pri tem podre vse pred seboj, v našem primeru „domine“. Sledi vožnja s splavi po Savi, kot so včasih prevažali blago po tej dolini. Splav na koncu svoje poti zadene ob vzvod, ki se premakne in požene kroglico v naslednji člen.

 

verizni oš trbovlje

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top