Na svetovnem prvenstvu sta trboveljski karate zastopala Blaž Hribovšek in Miha Kovačič

V Guadalajari v Španiji je od 7. do 10. novembra potekalo 8. Mladinsko in kadetsko svetovno prvenstvo v karateju. Nastopilo je rekordnih 1335 tekmovalk in tekmovalcev iz natanko 100 držav sveta.

Slovenijo je zastopalo 24 tekmovalcev v katah in športnih borbah. Mesto v reprezentanci si je s svojimi dobrimi nastopi zagotovil tudi član Karate kluba Trbovlje Blaž HRIBOVŠEK. Kot reprezentančni trener je v Španijo odpotoval tudi glavni trener v klubu Miha KOVAČIČ.

Svetovno prvenstvo je potekalo štiri dni, in sicer od četrtka do nedelje. Drugi dan prvenstva je nastopil Blaž v športnih borbah do 55 kilogramov. V njegovi kategoriji je nastopilo 42 najboljših tekmovalcev sveta v starostni kategoriji mladincev od 16 do 17 let. V prvem krogu je bil Blaž prost, v drugem pa se je pomeril proti Hrvatu Beraku, ki je v prvem krogu premagal Angleža. Blaževa borba se je končala neodločeno, tako da je sledila sodniška odločitev, kjer so sodniki zmago prisodili Hrvatu, ki je aktualni mladinski evropski prvak iz meseca februarja. Upalo se je, da se bo Berak uvrstil v finale ter tako omogočil Blažu možnost borbe v repasažu, vendar se to žal ni uresničilo. Za Blaža je bil to prvi nastop za reprezentanco na uradnih prvenstvih, tako da je ognjeni krst za njim in verjamemo, da mu bo to svetovno prvenstvo dalo še dodatni zagon pri treningih ter da bo za seboj povlekel še svoje mlajše klubske kolege.

Nobenemu od slovenskih reprezentantov se ni uspelo uvrstiti na zmagovalni oder. Še najboljše je nastopil Filip ŠPANBAUER, ki je zasedel 7.mesto. Generacija, ki se je iz letošnjega mladinskega evropskega prvenstva vrnila z dvema medaljama je tako ostala brez tako želene prve medalje na svetovnih mladinskih prvenstvih. Naslednja priložnost za mladinsko svetovno medaljo bo čez dve leti v daljni Indoneziji. Statistika nosilcev medalj nam pove, da se svetovni vrh širi, saj so medalje odšle kar v 34 različnih držav, letos so bile najuspešnejše Egipt, Japonska, Francija in Turčija.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top