Moje mesto

Za Trbovlje pravijo, da so zaostalo mesto. Ne strinjam se. Nismo zaostali. Nismo neumni. Nismo zadeti od hlapov. Nismo obremenjeni s predsodki, ki jih do našega mesta vzpostavljajo ljubljanske srajce. Nismo častilci komunističnih okostnjakov. Nismo obremenjeni s preteklostjo. Smo ljudje in to je naše mesto, na katerega smo ponosni. Naše mesto obstaja. Pa vendar je največja težava našega mesta ravno pasivnost, ustvarjalna lenoba. Nekateri se izvlečejo iz nje, spet drugi ne. Nekateri se zresnijo in skušajo iz svojega življenja potegniti kar največ. Nekateri pa ostanejo na isti točki več let in ne čutijo potrebe, da bi vstali iz svojih gostilniških stolov in naredili nekaj iz sebe.

V Trbovljah se večino časa družimo v gostilnah in diskotekah. Ne v parku, ne na sprehodih po naravi, ne v kinu, ne v gledališču itd. Ne, v gostilnah. Tam prebijemo večino svojega časa za kozarcem piva in se pritožujemo nad državo, ki nas je pustila na cedilu. Vmes gremo na kosilo in se vrnemo. Nato se posmehujemo tistim, ki so se odločili, da bodo naredili nekaj iz svojega življenja in odšli študirat. Imamo jih za čudake in snobe, ki so obrnili našemu mestu hrbet. Pa vendar jim zavidamo. Zavidamo jim, da so se uspeli izvleči iz začaranega kroga in vkorakati v zrelost. Zavidamo jim, ker ne bodo več v naši družbi alkohola, cigaret in praznega govoričenja. Zavidamo jim, ker jih ni več v zakajenih diskotekah, kjer 9 ur plešejo na monotono glasbo. Če sem odkrit, jim zavidamo preveč, da bi lahko vse strnili v par stavkih.

Zdi se, da se nečesa bojimo. Bojimo odgovornosti. Bojimo vstopa v zrelo življenje. Bojimo tega, da bomo nekoč postavljeni pred življenjsko preizkušnjo, ki bo pomembnejša od te, katero vrsto žgane pijače bomo zlili po grlu za vikend. Resnično življenje nas ne zanima. Postavljeni smo v monotonost, v monotono okolje z monotono glasbo, ki ne pove ničesar.

Rad imam Trbovlje. Rad imam svoje mesto, le upam, da se bo nekoč pobralo iz sivega dolgočasja, v katerega je zapadlo.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top