»Mladim bomo v podporo!«

Preteklo leto se je v Mladinskem centru Trbovlje zvrstilo več kot 100 dogodkov; izobraževalne, kulturne, športne in prostočasne narave. Mesečni obisk se je tako v najbolj obiskanih mesecih, predvsem v času šole, povzpel tudi do številke 1000. Glede na zbrane odzive iz lokalne skupnosti je Trboveljčanke in Trboveljčane najbolj navdušila Mlada Olimpijada, ki se je je udeležilo rekordnih 500 tekmovalcev iz celotnega Zasavja.

V prihajajočem letu 2013 so ambicije ekipe Mladinskega centra Trbovlje še višje; dogodki bodo festivalske narave, veliko jih bo potekalo ne samo v Trbovljah temveč tudi v sosednjih občinah. Na ta način želi MCT ustvaritvi večjo odmevnost dogodkov, prepoznavnost festivalov ter ustvariti kvalitetne blagovne znamke mladinskega dogajanja.  » V prvi vrsti pa želimo biti konkretna podpora mladim iz Trbovelj, prav tako pa tudi starejši generaciji, saj na podlagi izkušenj in raziskav ugotavljamo, da se delež starejših v našem mestu pomembno povečuje,« pravi Karmen Murn, direktorica MCT.

Projekti Mladinskega centra Trbovlje v letu 2013:

MlaKa – festival mladinske kulture

Festival mladinske kulture, ki kot skovanka, sliši na ime MlaKa, je vpogled v razmišljanja in  delo mladih zasavskih kulturnikov na eni strani, na drugi  pa promovira manj poznane kulturne žanre. Festival nudi posamezne delavnice z namenom spodbujanja kulturnega ustvarjanja. Letos bo potekal v mesecu februarju, podroben program sledi že čez nekaj dni na spletni strani Mladinskega centra Trbovlje.

Mlada Olimpijada

Priprave so v nizkem startu, cilj pa se z vsakim dnem hitro približuje. Osrednji dogodek letošnjega leta bo prav zagotovo Mlada Olimpijada, ki pa jo letos snujemo v sodelovanju z mladinski centri sosednjih občin. Še več športa, še več tekmovalcev in še več zmag, to naj bodo skupni cilji letošnjega olimpijskega tedna. 

Druga Izmena  – dnevi kreativnosti in podjetništva

Da je podjetništvo lahko pot iz brezna brezposelnosti in korak k samouresničitvi je bilo sporočilo prvega festivala Druga Izmena. Več 10 brezplačnih delavnic o podjetniških veščinah je marsikomu dalo prepotreben zagon, da začne z resnim razmislekom o svoji samostojni poti. Letos gremo še dlje, odgovorili bomo kako do dela, začetnega kapitala, dobrih povezav in na konkretnih primerih izpostavili, da je podjetništvo pravzaprav vznemirljiva pustolovščina.

Simbioza

Utečen projekt ne potrebuje preveč besed, potrebuje pa vsako leto več in več prostovoljcev, saj se naši starejši v čedalje večjem številu udeležujejo brezplačnih delavnic o osnovah računalništva. Tako kot vsako leto, tudi letos začnemo  meseca oktobra.

Mednarodne mladinske aktivnosti

V okviru mednarodnih mladinskih aktivnosti bosta v letu 2013 potekali dve mladinski pobudi in dve mladinski izmenjavi. »Blind Diary« je filmska aktivnost mladih, Take a pic pa mladinska izmenjava, ki se bo izvedla na Finskem, sledil pa ji bo celoletni projekt, kjer bodo mladi iz Trbovelj sodelovali pri pripravi fotografij in se učili umetniškega ustvarjanja. Prav tako bo v mesecu marcu potekal seminar za vzpostavljanje novih partnerstev z naslovom »Future is ours 2.0«, kjer bomo gostovali predstavnike iz devetih držav; Ukrajine, Rusije, Estonije, Romunije, Moldavije, Albanije, Turčije, Srbije in Portugalske.

Festival pravljičnih bitij

Za namen promocije Zasavja in razvoj turizma organiziramo Festival pravljičnih bitij iz slovenske kulture, dediščine in literature. Povabili bomo vsa pravljična bitja na obisk k Perkmandeljcu, izvedel pa se bo tudi sklop izobraževalnih, kulturnih in prostočasnih aktivnosti, v sodelovanju z drugimi organizacijami.

Redni program Mladinskega centra Trbovlje lahko spremljate na prenovljeni in dnevno osveženi spletni strani www.mct.si , kjer lahko v koledarju prireditev pregledate široko paleto dogodkov in aktivnosti ter del svojega prostega časa preživite tudi v naši družbi.

Avtorica: Karmen Murn, Mladinski center Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top