Mladi Zasavci s svojim produktom prodirajo na tuje trge!

V zadnjih letih na tujih trgih narašča trend ustanavljanja novih podjetij in s tem tudi iznajdba novih tehnoloških inovacij, ki nam lahko olajšajo življenje.

Z namenom podpore novim projektom je pred leti ameriško podjetje Kickstarter Inc. ustanovilo spletno skupnost Kickstarter, ki omogoča, da individualne osebe s poljubnim zneskom finančno podprejo zanimive, inovativne ter dobre projekte, ki potrebujejo začetni kapital.

Sprva so se na spletno skupnost Kickstarter prijavljala le ameriška podjetja, ki so nemalokrat tudi presegla zastavljeni cilj zbranega denarja, v tem letu pa so se na spletni platformi začeli pojavljati tudi produkti, ki so plod slovenskih inovatorjev. Za javno zbiranje zagonskih sredstev so se tako odločili mladi slovenski podjetniki in podjetja kot so: pivovarna Pelicon, projekt Ondu oz. preprosti leseni fotoaparat, projekt Lumu oz. fotografski svetlomer, projekt Boomerang oz. stojalo za iPad, projekt Musguard oz. zložljivi blatnik za kolesa in najnovejša projekta, projekt FlyKly oz. dodatek za kolesa, ki le-te spremeni v električna kolesa in projekt Chipolo oz. iskalec predmetov v obliki obeska.

Zasavski projekt Chipolo

Projekt Chipolo je skupni projekt mladih razvijalcev iz Trbovelj, Ljubljane in Polzele, ki je nastal kot rešitev prepogostih težav z iskanjem izgubljenih ključev, denarnic in drugih nepogrešljivih stvari. Ekipa, ki stoji za projektom Chipolo, se na spletno platformo Kickstarter odpravlja po zagonska sredstva za pričetek množične proizvodnje in grajenje skupnosti Chipolo uporabnikov po celem svetu.

ChipoloTeam

Chipolo je revolucionaren izdelek, ki bo poskrbel, da svojih ključev, denarnic in drugih nepogrešljivih stvari nikoli več ne boste založili. Gre namreč za obesek, ki ga lahko namestite na različne predmete, nato pa s pomočjo brezžične povezave Bluetooth in pametnega telefona povsem enostavno določite njegovo lokacijo, s tem pa tudi lokacijo izgubljenega predmeta.

Preko brezplačne mobilne aplikacije lahko spremljamo oddaljenost Chipola in sprožimo njegov zvok, ki nas usmerja pri iskanju. V primeru, da se Chipolo oddalji od nas, bomo prejeli sporočilo. Prav tako bomo s sporočilom obveščeni, ko se bo Chipolo spet pojavil v našem dometu. Če Chipolo izgubimo, se na zemljevidu zabeleži lokacija, kjer smo bili nazadnje povezani z njim. V primeru, da ne najdemo svojega telefona, pa lahko Chipolo potresemo in telefon se bo oglasil.

Chipolo je prvi tovrstni obesek, ki deluje tako na iPhone iOS, kot tudi na izbranih Android pametnih telefonih. Je lahek in tanek, izdelovali pa ga bodo v devetih barvah. Chipolo je obenem tudi termometer, saj sporoča temperaturo okolja, kjer se nahaja. Termometer smo vedno pogrešali na naših mobilnih telefonih!

Chipolo - Lifestyle - Dog

V primerjavi s podobnimi Bluetooth brezžičnimi izdelki ima Chipolo najdaljši doseg, ki v idealnih pogojih znaša do 60 metrov. Komunikacija s Chipolom je varna, saj poteka preko kodirane povezave. Naprednejša Bluetooth 4.0 Low Energy tehnlogija omogoča tudi daljšo življensko dobo baterije – do 6 mesecev. Chipolo uporablja standardne baterije, ki jih lahko zamenja vsak uporabnik sam.

Chipolo ekipo sestavljajo:

  • Jure Zdovc, inženir strojne opreme – Jure je odgovoren za razvoj strojne programske opreme strojne opreme ter novih lastnosti Chipola.
  • Domen Plaskan, inženir strojne opreme – Domen je odgovoren za razvoj in testiranje strojne opreme.
  • Domen Barovič, grafični oblikovalec – Domen je odgovoren za celotno grafično podobo produkta.
  • Andreas de Reggi, inženir za programsko opremo – Andreas je odgovoren za celoten razvoj aplikacij.
  • Primož Zelenšek, vodja produkta – Primož je odgovoren za finalno produkcijo celotnega produkta.
  • Tadej Jevševar, tržni analitik – Tadej je odgovoren za stike z javnostjo, promocijo produkta ter vodenje socialnih omrežij.

Chipolo kampanja množičnega financiranja se je pričela danes in bo trajala do 15. novembra. V primeru uspešno zbranih sredstev bodo prvi Chipoli podpornikom poslani še pred koncem leta. Prednost bodo imeli seveda slovenski podporniki! Lahko pa zatrdimo, da je ekipa z zbiranjem sredstev pričela naravnost odlično, saj so v času pisanja tega prispevka uspeli zbrati že kar 7.000$, kar je malo manj kot polovica od zastavljenega cilja – 15.000$.

Chipolo je plod več kot 6 mesečnega raziskovanja in razvoja različnih prototipov. Pri njegovi zasnovi smo uporabili kakovostne elektronske komponente, ki so se na testih izkazale kot nadvse zanesljive. Mobilna aplikacija in zasnova proizvodnje, ki bo potekala v Sloveniji, je plod naših večletnih izkušenj in sodelovanj pri podobnih projektih” so povedali avtorji projekta.

In še dodali: “Po vzoru že drugih uspešnih start-up projektov, kot so LUMU in Red Pitaya, se na spletno platformo za množično financiranje Kickstarter podajamo, da bi zbrali vsaj 15 tisoč dolarjev, ki so ključni za zagon serijske proizvodnje. Podporniki projekta bodo glede na višino svoje donacije prejeli različne nagrade: zahvalo na spletnem mestu, majice, od 1 do 4 Chipolote ali pa (p)osebne z natisnjenim izbranim imenom.”

Projekt Chipolo lahko podprete na: Kickstarter

Chipolo na spletu: Facebook, Twitter, spletna stran

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top