Mladi tudi letos na mednordnem Euroweeku

V sredo, 24. septembra 2014, se je začelo popotovanje izbrancev, dijakov 3. letnikov GESŠ Trbovlje (Jerneja Nimac, Klara Ivačič, Valerija Štruc, Tjaša Kovačič, Brina Dragar, Krištof Janez Štrovs, Miha Kmetič, Denis Blaznek), in mentorica Mateje Štrovs, prof. angleščine, na Euroweek 2014 – v Luksemburg: najprej s šolskim kombijem do Dunaja, nato z letalom do Švice in naprej do Luksemburga. Mesto visokih plač, prestižnih avtomobilov, razkošnih hiš in mešanih ras je našo, ter še enaindvajset ostalih, delegacijo pričakalo odprtih rok.

Prvi dan smo spoznali družine naših gostiteljev in njihov način življenja. Drugi dan smo začeli z otvoritveno slovesnostjo, na kateri sta nas s svojim obiskom počastila tudi luksemburška monarha, vojvodinja in vojvoda. Pozdravni govori so hitro minili in že je sledil ogled mesta. Naslednji dan smo začeli z razpravami o kulturi, o razlikah, podobnostih in definiciji kulture. Razvnele so se zanimive debate, ki so pokazale raznolikost in posebnost vsakega naroda. Večer, ki je sledil, pa je prinesel najboljši del. Narodi smo s svojo pestro ponudbo tradicionalnih jedi pokazali, da nismo unikatni le v kulturi, ampak tudi v kuhinji. Vsi smo več kot odlično predstavili svojo domovino. Večer je hitel h koncu in že je bil pred nami nov dan. Sobota je bila delovna. Nekateri smo se izkazali v petju, ostali pa so spoznavali »nove« športne discipline. Popoldne je bilo prosto, vsak ga je preživel s svojimi gostitelji. Nekateri smo si ogledali filharmonijo, prisluhnili zvokom godal, si ogledali galerijo moderne umetnosti, za konec pa smo se odpeljali še na razgledno točko, kjer smo si lahko od daleč ogledali še ostale lepote tega prestižnega mesta. Kot bi mignil smo se zbudili v nedeljsko jutro. Dopoldan smo si na jugu ogledali rudnika Schengen in Echternach. Večer je zopet minil v družbi družin. Sledil je še ponedeljek, zadnji dan za spoznavanje novih prijateljev. Ogledali smo si filharmonijo, ko le-ta ni v žaru žarometov, imeli krožno vožnjo po Luksemburgu in si ogledali sedež Evropske komisije. Tam smo podrobneje spoznali Evropsko unijo, delo komisarjev in naše pravice – pravice državljanov EU. Popoldne smo imeli še zaključno slovesnost, kjer smo skupine predstavile naše definicije kulture in razprave ter predstavili zbor Euroweek. Zvečer smo imeli zadnji skupni večer, ki je bil poln plesa, smeha, zabave, učenja novih jezikov in tudi solz.

Tako so solze zaznamovale tudi torek, zadnji dan našega »evrodruženja«. Poslovili smo se od gostiteljev in novih prijateljev. Polni lepih vtisov in »praznih« denarnic smo zapustili »Luksuzburg« ter se po tednu dni vrnili v šolske klopi.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top