Mladi Trboveljčani na Finskem

Ura je deset zvečer, skozi okno opazujem nepozaben razgled na razsvetljeno jezero v kraju Vasatokka Inari in ja, zopet se spomnim, da tukaj temne noči pač ne bom videla.

To je le ena izmed mnogih značilnosti, s katerimi smo se spoznali tu na Finskem. Za vsak edinstven spomin in koristno življenjsko izkušnjo se lahko zahvalimo Mladinskemu centru Trbovlje, ki nam je dvanajstim mladostnikom iz vseh treh zasavskih dolin omogočil to doživetje. Danes poteka že sedmi dan mednarodne mladinske izmenjave z naslovom »Take a pic«, kjer s skupino mladih iz Finske in naše zahodne sosede, Italije, poskušamo skozi fotografijo opozoriti na družbene probleme našega sveta.

Preživljanje časa še s 26 drugimi mladostniki vsekakor ni lahko in zahteva ogromno prilagajanja, potrpljenja ter sprejemanja navad nam še nepoznanih kultur, a nam to ne povzroča prevelikih preglavic. Motivirano se lotimo zadanih fotografskih nalog, se družimo, delimo mnenja in znanja, se potimo ob številnih igrah in predvsem tkemo nova prijateljstva. Na koncu dneva seveda zavijemo še v savno in poskačemo v mrzlo jezero ter se kljub utrujenosti že veselimo naslednjega dne.

Tako bomo lahko uživali še vse do 8. avgusta, ko se bomo morali vrniti nazaj v vročo Slovenijo, nazaj v utečen vsakdanjik. Slovo pa tokrat ne bo tako grenko, saj tej mladinski izmenjavi sledi še mednarodna pobuda, nekakšno nadaljevanje projekta. Vsi udeleženci te izmenjave bomo nadgrajevali svoje znanje na lokalnih aktivnostih vse do avgusta 2014, ko se bomo zopet srečali, a tokrat v našem mladinskem centru.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top