Mladi razmišljajo o prihodnosti miru

Po mnenju komisije Lions kluba Trbovlje v sestavi Nikolaj Beer, Nataša Detič, Tjaša Flere Pušnik, Boža Jazbec, Marjana Kolenc Rus in Ratko Blažić so avtorji najboljših plakatov na temo »Bodočnost miru«: Bor Eberl (zmagovalni plakat), Tija Šiles (drugo mesto) in Ana Vodenik (tretje mesto).

Lions klub Trbovlje je tokrat k sodelovanju povabil učence Osnovne šole Toneta Okrogarja iz Zagorja ob Savi, ki so na začetku šolskega leta 2017/18 ustvarjali pod vodstvom mentorice Jadranke Kačič.  Otvoritev razstave 36 najboljših plakatov bo v ponedeljek, 11. junija, ob 18. uri v avli Delavskega doma Zagorje ob Savi.

Vsako leto Lions klubi s celega sveta sponzorirajo mednarodni likovni natečaj »Plakat miru« (Peace Poster Contest). Prav učenci zasavskih šol so pred 21 leti prvič sodelovali pri tem projektu, plakate je slikalo 350 otrok iz vseh zasavskih šol. Nato so se projektu pridružile še druge slovenske šole. Namen natečaja je spodbuditi otroke v starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju na planetu Zemlja, o sočutju, o miru.

V letu 2017/18 je bila tema natečaja »Bodočnost miru« (The Future of Peace). V Sloveniji je letos v organizaciji lokalnih Lions klubov sodelovalo kar 117 osnovnih šol oziroma 2.230 otrok.  Najboljši plakat iz Slovenije je bil poslan v ZDA – na finalno ocenjevanje na svetovni ravni. Plakate se ocenjuje glede na izvirnost, umetniški slog in tehniko ter na izražanje razpisane teme.

»Letos je plakate ustvarilo več kot 150 učencev iz Osnovne šole Toneta Okrogarja. Zaradi omejenega prostora žal ne moremo razstaviti vseh, čeprav je pomembno sporočilo prav vsakega otroka. 36 najlepših plakatov si bo mogoče ogledati od 11. do 22. junija,« je povedala Nataša Detič, ki pri Lions klubu Trbovlje koordinira projekt Plakat miru.

Otvoritev razstave s podelitvijo priznanj avtorjem najboljših treh plakatov in njihovi mentorici bodo z dvema glasbenima točkama obogatili učenci Glasbene šole Zagorje ob Savi. Založba Ocean pa bo avtorjem zmagovalnih treh plakatov podarila knjižne nagrade.

Vabljeni vsi, ki vas zanima, kako mladi vidijo prihodnost miru.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top