Mala mal’ca – turistične in kulinarične prireditve v Zasavju

Med 14. in 19. majem 2012 se bodo v Zasavju zvrstile številne turistične in kulinarične prireditve. Ob mednarodni konferenci Od regije do destinacije, ki jo pripravlja Regionalni center za razvoj, zasavska društva organizirajo vrsto prireditev, katerih namen je predstaviti prijazne plati Zasavja in obogatiti ponudbo za domačine in obiskovalce.

Dogajanja se bodo začela v ponedeljek, 14. maja, s predstavitvijo zasavskih sladic in rokodelskih veščin v lovskem gradiču. Glavni organizator pestrega dogajanja, ki se bo začelo ob 11. dopoldne in bo trajalo do 18. ure, je Turistično društvo Trbovlje, sodelujejo pa nekatere zasavske šole in priznano gostišče Martin. Obiskovalci bodo lahko okušali sladice, kakršne so znale pripraviti naše babice (jabolčno, orehovo in medeno pecivo ter še marsikaj), in si ogledali spretnosti domačih rokodelcev. Zasavske sladice in rokodelska mojstrstva se bodo ponujala obiskovalcem lovskega gradiča tudi 15. maja med 9. in 18. uro.

Prav tako v ponedeljek, 14. maja, bo ob 18. uri v zagorskem Delavskem domu otvoritev razstave Divja hrana. Zeliščni vrt Cvetka, ki bo razstavo postavil, bo obiskovalcem na prijeten način predstavil zdravilne rastline in možnosti uporabe različnih zelišč v prehrani. Razstava bo odprta do vključno petka, 18. maja.

V soboto, 19. maja, pripravlja Zeliščni vrt Cvetka še dva dogodka. Ob 14.30 se bodo ljubitelji rastlinskega sveta zbrali pred planinsko-rudarskim domom na Kalu, od koder bodo šli do Čeč oziroma omenjenega zeliščnega vrta. Med potjo bodo vodičke predstavljale posamezne vrste, učile pohodnike, kako jih nabirati in kje in zakaj uporabljati. Zeliščarski pohod s Kala do Čeč naj bi ponavljali vsak mesec.

Na cilju si bodo pohodniki in drugi obiskovalci lahko ogledali zeliščni vrt Cvetka. Gostiteljice bodo predstavile različna zelišča in zasaditve, predstavile svoje izdelke in kako jih izdelujejo. Obiskovalce bodo na koncu še pogostile, ti pa bodo imeli možnost, da ekološke sadike kupijo tudi za svoje vrtove.

Konec tedna bodo praznovali tudi zagorski in slovenski čebelarji. Čebelarsko društvo Zagorje je namreč na pobočju med društvenim domom in kapelo gradu Medija uredilo park z učno čebelarsko potjo. Otvoritev poti bo v petek, 18. maja, ko se bo po njej sprehodil tudi veliki učenjak Janez Vajkard Valvasor. Čebelarji so ob tej otvoritvi pripravili zanimiv kulturni in zabavni program, ki se bo v veliki meri ponovil še naslednji dan. V soboto, 19. maja, bodo namreč na gradu Medija gostili čebelarje iz vse Slovenije na jubilejnem desetem čebelarskem prazniku.

Čebelarska pot, ki so jo uredili marljivi zagorski čebelarji, ima več postaj z informativnimi tablami, kjer obiskovalci spoznavajo čebele, njihovo življenje in pridelke. Park je zasajen z medovitimi rastlinami iz Zasavja, seveda pa ne manjka niti krasen čebelnjak, v katerem bo društvo ponujalo v Sloveniji še premalo znano apiterapijo.

Središčni del zasavskega turističnega tedna bo mednarodna konferenca o turizmu, ki se bo začela 17. maja ob 9. uri v sejni dvorani Regionalnega centra za razvoj v Zagorju. Na njej bodo udeleženci iskali odgovore na vprašanja, kako postati privlačna turistična destinacija. Poleg strokovnjakov in predstavnikov slovenskih turističnih organizacij bodo na njej sodelovali še turistični delavci iz irskega Limericka in regije Shanon, madžarske Tatabanye, hrvaškega Međimurja in bosansko-hercegovskega Mostarja. Drugi del konference se bo dogajal na prostem, udeleženci pa bodo obiskali turistično kmetijo Dobršek nad Hrastnikom in si ogledali proizvodnjo v tamkajšnji steklarni. Zasavje namreč postopoma oblikuje svojo turistično ponudbo tudi s spajanjem nasprotij, kakršna sta bogata industrijska dediščina in neokrnjeno hribovsko zaledje.

Zaključek konference, odprt za vse Zasavčane in goste od drugod, bo kulinarični festival pred Delavskim domom v Trbovljah. Priznana kuharja Iztok Gumzej in Branko Podmenik bosta praktično prikazovala, kako je moč tradicionalne zasavske jedi prilagoditi sodobnim časom. Za pravo vzdušje na kuharski predstavi bodo skrbele zasavske godbe in mažoretke.

mala malca urnik

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top