Lutkovna predstava za odrasle navdušila občinstvo

Trboveljske lutkarice, Lutkovne skupine Lučka, razveseljujejo otroke že triinpetdeset let. Njihova posebnost so lutke oblikovane in narejene iz volne. Breda Piškur, Marja Kužnik, Ida Trček, Marinka Bučar, Zofi Pajk in Milena Skrinar se s to dejavnostjo, kot upokojenke, ukvarjajo bolj intenzivno od leta 2004 in nastopajo ob različnih priložnostih.

Za lanskoletni občinski praznik so pripravile skeč Johanca in Maksi, kot spomin na rudarjenje. Ker so obiskovalci predstavo dobro sprejeli, je Marinka Bučar, ob 25. obletnici skupine za samopomoč Europa Donna, katere članica je tudi ena od lutkaric, napisala tekst za Dolibol za vse.  Trboveljskemu občinstvu so se z njim predstavile v četrtek, 19. januarja, v predavalnici Delavskega doma Trbovlje.

Skeč prikaže vsakodnevna dogajanja, od življenja doma, odnosov med generacijami, tegobami brezposelnosti, uporabo novih tehnologij, odhajanja mladih v tujino. Osrednja lika sta dedek France in babica Ivanka, ki živita svoje vsakdanje življenje precej enolično. Vnuk Jaka uči babico uporabo skypa, a kaj ko ona večkrat pozabi kako naj ga vključi. Brezposelna Barbara in Lojze na različne načine iščeta različne priložnosti za delo in zaslužek. Danes je vse več prodajanja megle, kar je bilo posej poudarjeno. Na koncu so prikazali kako pomembno je domače znanje in pripravljenost za medgeneracijsko sodelovanje. Babica izdeluje mažo, ki se je že izkazala pri odpravljanju tegob, zato jo je poimenovala Dolibol za vse in predlagala Barbari in Lojzetu, da jo prodajata. Kljub svojim letom sta dedek in babica še vedno pripravljena pomagati mlajšim in jim pokazati pravo, svetlo pot in kako srčna kultura pomaga pri reševanju težav. Še vedno sta preudarna in ne nasedata praznim obljubam, ki jih obljubljajo reklame in agenti ob nakupu.

Številni obiskovalci, med njimi tudi županja Jasna Gabrič, so povedali, da si še želijo kaj podobnega.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top