Licenca za javno retoriko?

V stari Grčiji so govorci morali imeti licenco, če so želeli javno govoriti in nastopati. V tistem obdobju je bila retorika zelo pomembna veda, tako kot so bile to tudi filozofija, medicina ali fizika. Držali so se pravila, da če nečesa ne veš, če o tem nisi prepričan, potem o tem ne govori.

Besedo retorika pogosto slišimo v medijih, ampak, ali vemo, kaj pomeni? Retorika je veščina načina, kaj in kako govoriti ter vera v govorjeno. Je govorjenje in ustvarjanje. Njeno poslanstvo je, da tisti, ki govori, stori vse, da bodo besede, ki jih želi sporočiti, prišle do poslušalcev.

Kako pa je v današnjem vsakdanjem življenju? Pogosto vse prevečkrat veliko govorimo, se pogovarjamo, vendar nihče ne posluša, še manj pa sliši. A ne iščemo vzroka pri sebi. Jasno, krivi so drugi in potem rečemo, kako so ljudje čudni. Redki pa se vprašajo o tem, ali so sporočilo povedali jasno in razumljivo in s pozitivnim namenom. Običajno se nam vedno mudi, nenehno hitimo in v naglici nam zmanjkuje časa za kvalitetne pogovore in posledično tudi dobre medsebojne odnose. Rezultat vsega pa so vse pogostejši konflikti samo zaradi neustrezne komunikacije. Ob tem pa izgubljamo vse preveč dragocene energije.

Demokracija nam je prinesla tudi to, da mislimo, da lahko v vsakem trenutku vsakomur vse rečemo in povemo. Tudi v javnosti. To je vse prevečkrat videno in slišano v medijih in politiki. Vendar to še zdaleč ni retorika. Slednja temelji na treh stebrih, ki so logos, patos in etos, kar pomeni, da moramo govoriti razumljivo, z žarom in energijo ter se držati resnice in etike. Kar je v možganih in srcu, žari tudi v očeh govorca.

Dostikrat se ljudje ne zavedamo pomembnosti in moči tako besedne kot nebesedne komunikacije. Še manj pa dejstva, da s tem, ko o nečem govorimo, zastavimo svoje dobro ime. Vsakdo izmed nas je na svoji koži že občutil, kako zelo boli in prizadene beseda, ki nam jo nekdo izreče na neprimeren način.

Zaradi vsega tega bi vsi morali imeti dovolj znanja s področja retorike. Idealno bi bilo, da bi se tega naučili že v osnovni šoli, tako kot se naučimo angleščine. Zagotovo bi bilo življenje potem precej manj zapleteno. S tem, ko si priznamo, da morda v komunikaciji nismo najboljši in smo se pripravljeni učiti, smo že na pol poti. Za vseživljenjsko učenje je vedno pravi čas. S tem, ko se učimo, pa tudi osebnostno rastemo. Ne smemo pozabiti, da spremenimo lahko samo sebe, drugih nikoli. (Povz. po Kolenko 2010)

Na Zasavski ljudski univerzi se bo 20-urna delavnica Retorike in komunikacije začela 11. marca 2015. Na voljo so še prosta mesta. Na delavnici se boste lahko naučili dobre besedne in nebesedne komunikacije, kako obvladati tremo, kako začeti in kako končati pogovor in umetnosti poslušanja. Spoznali boste faze priprave na nastop in najpogostejše napake, ki jih delamo, kako pridobiti naklonjenost poslušalcev ter kako se izogniti direktni konfliktni situaciji. Naučili se boste, kako najti osebni slog nastopa in govorništva, kako odkriti svoje osebnostne lastnosti, kako odpraviti mašila pri govorjenju in nastopanju … in še veliko več skozi vaje in primere. Delavnica je izjemno praktično naravnana, vsebina več kot aktualna, Marijana Kolenko pa je izvrstna predavateljica, ki svoje bogato praktično znanje retorike in javnega nastopanja z veseljem deli z drugimi. S Kolenkovo sem se srečala na podobni delavnici v Celju, zelo me je navdušila, zato smo se odločili, da tovrstno znanje pripeljemo v Zasavje.
Več ko bo tovrstnega znanja razširjenega med ljudmi, lažje bomo vsi skupaj živeli sami s seboj in drug z drugim. Vzemite si čas, privoščite si in se nam pridružite na delavnici retorike.

Informacije in prijave: 03 56 55 125 in www.zlu-trbovlje.si.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top