Letovanje članov in članic Društva invalidov Trbovlje

Društvo invalidov Trbovlje ima v svojem letnem programu delovanja tudi letovanje na morju in pa večdnevno potovanje.

Letos  smo  se 19.9.2012  na otok Hvar – v Starigrad odpeljali kar z petimi avtobusi udeležencev.  Agencija Relax, preko katere smo organizirali letovanje je poskrbela za zanimiv  in aktiven program letovanja. Vsako jutro so se  lahko udeleženci  razgibali pod vodstvom vaditeljev, ogledali smo si mesto Stari Grad, mesto Hvar, uživali v zalivu Pokrivenik, kjer je bil sneman film »Bratovščina sinjega galeba«, obiskali tržnico, uživali na ribjem pikniku, po dnevnih aktivnostih pa smo se lahko zvečer  sprostili ob prijetni glasbi na terasi hotela.

Zaradi velikega števila prijavljenih smo bili  pred odhodom kar malo zaskrbljeni, kako nam bo uspelo izpolniti pričakovanja in želje dopustnikov.  Vse se je izteklo dobro in premnogi so že izrazili željo, da gredo drugo leto zopet z nami.

Foto: Ida Repovž

Pripravili smo tudi petdnevni izlet  »Lepote bivše Juge«, ki je vsem udeležencem dveh avtobusov  prineslo veliko prijetnega, pa vendar tudi nekaj tesnobnega navdiha. Pot nas je vodila do Bosanskega Broda, kjer smo prestopili hrvaško-bosansko mejo, nadaljevali pot do Sarajeva, kjer smo lahko videli, kakšne posledice je naredila vojna – ogromno grobišč in ob tem se lahko zamisliš, kaj vse so morali pretrpeti ljudje. Drugi dan smo se odpeljali preko  Pal, Jahorine, prestopili bosansko-srbsko mejo in naredili postanek na območju Mokre gore.  

Na najbolj imenitnem odseku   železniške proge Beograd Dubrovnik, smo vstopili na vlak, ki se imenuje »čiro« in se odpeljali po Šarganski osmici (to je le del  ozkotirne železnice. V dobrih dveh urah smo premagali 300 m višinske razlike, peljal je preko 22 tunelov in preko petih mostov. Po slikoviti vožnji smo se odpeljali v vas Mečavnik – vas, kjer je Emil Kustorica za potrebe filma »Život je ćudo« zgradil Etno selo, ki je kasneje postalo spomenik.

Sledila je vožnja po slikovitem Zlatiboru in nočitev. Tretji dan smo si ogledali Višegrad – znani most  na Drini, ki ga v svojem delu »Na Drini čuprija« opeva nobelovec Ivo Andrič.  Pot smo nadaljevali ob reki Drini, slikoviti vožnji skozi kanjone, mimo Foče v objem reke Sutjeske. V Tjentištu smo si ogledali spomenik »Bitke na Sutjeski« in nadaljevali vožnjo skozi Bilečo, Trebinje preko Biokovega na Konaveljsko polje in mimo Cavtata v Dubrovnik.

Četrti dan  smo si ogledali znameniti Stradun, ki se kot začarana lepotica prebudi v naš čas in prinese s seboj duh nekdanje slave in renesančne lepote. Po ogledu fontane, frančiškanskega samostana, obzidja, mestne palače in katedrale, sledi vožnja preko Tudjmanovega mostu s pogledom na luko in elefatske otoke v Ston. Mestece je s svojimi solinami bil vir bogastva srednjeveškega Dubrovnika, zato so ob njem postavili mogočno 8 km obzidje.  V nadaljevanju poti smo lahko videli Malostonski zaliv , prevozili ozek pas  BIH, si v delti reke Neretve nabavili mandarine    in se namestili v Gradcu.

Peti dan nas je čakala vožnja domov. Ogledali smo si tudi hrvaški Lurd – znameniti Vepric in nekateri so se lahko udeležili svete maše, ki jo je vodil slovenski duhovnik.  Nato pa vožnja po avtocesti mimo Splita, Zadra in Like  do Trbovelj.

S pomočjo vodičev  smo lahko zvedeli najstarejša zgodovinska dejstva teh krajev, pa tudi novejšo zgodovino. Poučno in lepo potovanje, ki nam bo vsem ostalo v lepem spominu.

Avtor: Društvo invalidov Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top