Letošnji zagovalec med Start up podjetji je Koofr d.o.o.

Svet se spreminja. Tisto, kar je včasih bilo pomembno in učinkovito, je lahko danes daleč od tega in obratno. Biti inovativen, hiter, spreten in učinkovit so besede, s katerimi se ponavadi opisuje najbolj uspešna podjetja.

Na razvoj uspešnih podjetij pa deloma vpliva tudi družba oz. okolje v katerem nastajajo. Zato vam v nadaljevanju predstavimo nekaj supešnih praks, združenj ter tega, kako in kje vse nastajajo podjetja. In to v Sloveniji seveda. Govora bo tudi o tako imenovanih “Start up” podjetjih.

S programom promocijskih aktivnosti v izvedbi subjektov inovativnega okolja (tehnoloških parkov, univerzitetnih inkubatorjev in regionalnih podjetniških inkubatorjev) lahko zvišamo raven podjetniškega aktiviranja talentov. Več ljudi z znanjem bi moralo sanjati o izgradnji prebojnega podjetja, ki spreminja značilnosti panoge in doseže večmilijonske vrednosti.

START UP Slovenija

Podjetniki ne morejo izgraditi start-up podjetja v vakuumu, ampak le v povezavah z vrhunskimi raziskovalno-razvojnimi dosežki in idejami. Aktivni prenos znanja in tehnologij iz institucij znanja je naloga centrov za prenos tehnologij, ki skrbijo za menedžment intelektualne lastnine, ustvarjene iz javnih virov, in so pomemben del inovacijskega ekosistema.

Start:up Slovenija je slovensko tekmovanje start-up podjetij, ki se je začel izvajati v letu 2007. Tovarna podjemov v soorganizaciji s Poslovnimi angeli Slovenije in Tehnološkim parkom Ljubljana ter osrednjim partnerstvom.

Dogodek je bil vsako leto finančno podprt s strani JAPTI in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Z njim želimo prepoznati najboljša slovenska mlada inovativna podjetja, jih strokovno podpreti, povezati s potencialnimi investitorji, jih promovirati v širši javnosti in tudi nagraditi.

Projekt Start:up Slovenija je namenjen celovitemu spodbujanju in promoviranju podjetniške aktivnosti v Sloveniji. Temelji na procesu identificiranja inovativnih podjetniških idej, nudenju strokovne pomoči podjetnikom na Start:up delavnicah in Start:up šolah, aktivnemu mreženju ter izboru v okviru podjetniškega foruma 100 % Start:up in mednarodne podjetniške konference PODIM, promociji in nagrajevanju najboljših podjetniških idej in start-up podjetij.

Primeri dobre prakse pri tem so programi subjektov inovativnega okolja, ki promovirajo ideje inovativnega podjetništva. Izpostavljamo izbor Start:up leta (www.startup.si), nacionalni izbor najboljših start-up podjetij, mednarodno podjetniško konferenco PODIM (www.podim.org), ki v dveh dneh intenzivnega izobraževalnega programa združi vse ključne deležnike slovenskega start-up podjetniškega ekosistema, konferenco SKIP o semenskem kapitalu in podjetništvu ter projekt Podjetno v svet podjetništva itn.

Letošnji zmagovalec je podjetje Koofr d.o.o

Koofr d.o.o. je podjetje ki se ukvarja z razvojem programske opreme za računalništvo v oblaku. Ustanovljeno je bilo februarja 2013, ideja in pričetek razvoja produkta pa sta se pričela že leta 2012. Podjetje je član Tehnološkega parka Ljubljana. Ekipa Koofra se ponaša z dolgoletnimi izkušnjami na področju razvoja programske opreme, upravljanjem startup podjetij in vodenjem projektov. Njeni člani so sodelovali pri odmevnejših evropskih raziskovalnih projektih s področja računalništva v oblaku. Koofr je spletni in mobilni vmesnik za dostop do različnih sistemov hrambe podatkov, ki omogoča shranjevanje, upravljanje in distribucijo datotek z uporabo lastnega oblaka, temelječega na obstoječi strojni opremi kupcev. Ekipa je posebno pozornost namenila podpori za t.i. objektno hrambo podatkov, ki omogoča izgradnjo velikih pomnilnih sistemov, kot jih premorejo največja svetovna podjetja, z uporabo običajne, poceni strojne opreme. Podjetje deluje na globalnem trgu “Storage as a Service”, primarne stranke podjetja so ponudniki internetnih storitev in telekomi po vsem svetu, ki lahko s pomočjo Koofra svojim uporabnikom ponudijo storitev shranjevanja podatkov v oblaku. Podjetje se partnersko povezuje tudi z vodilnimi svetovnimi proizvajalci strojne opreme z namenom združevanja strojnih in programskih rešitev v nove, celovite produkte. Takšne povezave podjetju omogočajo povečevanje konkurenčne prednosti ter nove, lažje dostopne prodajne kanale.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top