Letošnji mednarodni festival Speculum Artium bo!

Pod okriljem programa Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) bodo v Delavskem domu Trbovlje letos že peto leto izvedli mednarodni festival novomedijske umetnosti Speculum Artium.

Apologeti nove civilizacije – Delavski dom Trbovlje /10.10. – 12.10. 2013/

Po dveh letih dogovarjanj in usklajevanj jim je letos uspelo dobiti v goste Prof. Hiroshija Ishiguro in Dr. Kohea Ogawo iz Japonske. Prof. Ishiguro se bo predstavil s predavanjem o svojih dosežkih na področju androidne znanost ter pripravi bo demonstracijo svojega najnovešjega Geminoida HI-4. To je robot – njegov dvojnik. Letošnji festival bo resnično nekaj posebnega.

Prof. Ishiguro predstavlja najprepoznavnejšega strokovnjaka iz področja androidne znanosti (humanoidne robotike) v svetu. Njegovo sodelovanje na festivalu Speculum Artium, bo tudi njegov prvi obisk v Sloveniji. Tako, da se bo prvikrat v Sloveniji predstavil v Trbovljah. Kar si lahko štejemo v izjemno čast.

Apologeti nove civilizacije je topika letošnjega festivala. Torej, humanoidna robotika. Ob tako prestižnem gostu, kot je Prof. Ishiguro bodo na festivalu seveda predstavljeni tudi dosežki slovenske robotike. Dr. Leon Žlajpah, predstojnik laboratorija za robotiko iz Instituta Jožefa Stefana bo za festival pripravil predavanje o dosežkih slovenske robotike. Za čas festivala bodo na ogled celo trije roboti iz njihovega laboratorija.

Da pa ne bo vse skupaj preveč znanstveno – tehnološko bo filozofski aspekt teh tektonskih premikov v sodobni družbi osvetlila tudi intermedijska umetnica in doktorica filozofskih znanosti Polona Tratnik.

Ob vsemu temu pa bodo na ogled tudi umetniška dela Linškega magisterskega oddelka novih medijev Interface culture ter dela magisterskega oddelka Video in novi mediji iz Ljubljanske likovne akademije v sodelovanju z računalniško fakulteto (FRI).

Predstavljena pa bodo tudi dela že uveljavljenih novomedijskih umetnikov.

Več o festivalu si lahko preberete v prilogah ter na spletni strani:

Tukaj pa si lahko ogledate videje Prof. Ishigure in njegovega Geminoida:

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top