Letošnje letovanje Društva invalidov Trbovlje

Društvo invalidov Trbovlje v vsakoletnem programu dela planira tudi tedensko letovanje članov in simpatizerjev v Mediteranu. Tako smo se spoznali celinsko Tunizijo – Jasmin Hamamet, Djerbo, Turčijo – Side, Grčijo – otok Kos, Bolgarijo – Zlato obalo, letos smo se podali na Ciper.

Republika Ciper je ena najmanjših evropskih držav. Nahaja se v Vzhodnem Sredozemlju, le 64 km od turške obale na severu, 96 km od Sirije na vzhodu in 400 km od Egipta na jugu. Predstavlja 3. največji otok v Sredozemlju , je takoj za Sicilijo in Sardinijo in je zaradi svoje strateške lege križišče trgovskega, kakor tudi verskega prometa treh celin, Evrope, Azije in Afrike. Naseljen je bil že v kameni dobi pred kakšnimi 11.000 leti. V zgodovini Cipra je razvidno, da so otok osvajali Feničani, Asirci, Egipčani, Perzijci, Ptolomejci, Bizanc, vladal je Rihard Levjesrčni – viteški red templarjev, Benečani, Otomansko cesarstvo in Angleži.

Otok meri 648 km in je razdeljen na severni – turški del, in južni grški del, razdelitvena črta pa teče skozi glavno mesto Nikozijo. Tako imenovana Zelena meja je pod nadzorom Združenih narodov in poteka v razdalji 180,50 km v smeri zahoda proti vzhodu. Otok ima dva uradna jezika, in sicer turškega na severu in grškega na jugu.

Ciper ima pravo mediteransko podnebje, kjer poletje traja od maja do septembra s temperaturami krepko nad 30°C.

Let je trajal dobre tri ure, nastanitev smo imeli v Hotelu Salamis Bay Conti Resort, dobre 2 km do ruševin zgodovinskega mesta Salamis, ki je v svojem največjem razcvetu štel 800.000 prebivalcev.

Vseh 50 udeležencev je bilo presenečeno nad gostoljubnostjo domačinov, ponudbo in urejenostjo hotela, dostopa do morja in temperature morja. Dejstvo je, da so se podale na letovanje osebe z različnimi oblikami invalidnosti, pa vendarle je bilo poskrbljeno za vse in nismo imeli nikakršnih problemov. Da je letovanje potekalo kot je treba, je poskrbela agencija RELAX PE ZAKLJUČENE SKUPINE, katere vodja ga. Nevenka Švener nas je spremljala na tem letovanju. Nekateri so se odločili in si doplačali izlete, na katerih so si lahko podrobneje ogledali Nikozijo, Famagusto ali Zlato plažo na polotoku Karpaz, kjer se nahaja biotop želv caretta in zelenih želv.

Prehitro je minilo teh 7 dni in z lepimi spomini smo se vrnili domov. Upamo, da nam bo tudi prihodnje leto kljub težkim časom uspelo najti destinacijo, ki bo primerna za letovanje naših članov.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top