Letos zaključena že 21. Mednarodna izmenjava dijakov Trbovlje – Scheinfeld

V mesecu aprilu se je zaključila že 21. Mednarodna izmenjava dijakov Trbovlje – Scheinfeld, ki je plod dobrega sodelovanje Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje ter Gimnazije Scheinfeld. Vtisi dijakov tokratne izmanjeve so strnjeni v nadaljevanju prispevka.

Šestega aprila 2014 je le napočil čas drugega dela naše izmenjave. Ob osmi uri zjutraj smo krenili na 10– urno potovanje. Pot nas je vodila preko Slovenije in Avstrije v nemško mesto na severu Bavarske –  Scheinfeld. Pred tamkajšnjo gimnazijo so že čakali naši partnerji, ki so nas odpeljali na svoje domove, tam pa smo skupaj z njimi in njihovimi družinami preživeli prvi večer.

Na izmenjavo nismo odšli le, da bi se zabavali, marveč tudi zato, da bi se učili nemščine, krepili naše vrline, toleranco in spoznali način življenja nemških družin. V ponedeljek se je tako tudi za nas začel pouk. Spoznali smo šolski sistem zvezne države Bavarske, pri logiki napenjali možgane, se učili nemščine pri profesorju iz Scheinfelda, si ogledali in spoznali šolo. Popoldne je večina preživela v Nürnbergu, nakupovanju in druženju v parku.

Prvi dan je zelo hitro minil, sledil je torek in srečanje z županom ter  ogled mesta. V šoli smo  imeli še projektni dan na temo Evropa. Razdelili smo se v skupine, v sklopu katerih smo raziskovali zanimive teme, ki smo jih nato predstavili s pomočjo kartonskih škatel za pico. Sledilo je kosilo. Tako smo imeli v šolski jedilnici priložnost poskusiti tradicionalne frankovske jedi. Po obroku pa smo imeli še pouk športne vzgoje. Fantje so igrali nogomet, baseball, tekli … Športna vzgoja za dekleta pa je bila malce drugačna. Profesorica je namreč pripravila različne igre: iskale smo čokoladna jajca, poskakovale, mazale kremo, tekle s časopisom … Popoldne nas je večina odšla v trgovino Adidas – v Scheinfeldu je namreč še edina tovarna v Nemčiji, ostale so preselili na področja s cenejšo delovno silo.

Sredo smo imeli rezervirano za izlet v Nürnberg. Ogledali smo si hišo Albrecha Dürerja, mesto, grad in katedralo. Četrtek pa je bil eden od dnevov, ki smo se jih najbolj veselili. Na programu smo imeli izlet v Rothenburg, za nas Slovence in slovensko zgodovino zelo pomemben kraj. Tu je namreč živel Primož Trubar. Za časa njegovega službovanja je tu napisal prvi dve slovenski knjigi:  Abecednik in Katekizem. Po ogledu cerkve, kjer je pridigal, smo odšli na obzidje, si ogledali pomembne stavbe … Med prostim časom smo poskusili tradicionalno sladico »snežne kepe (Schneeballe)«, nakupovali v različnih trgovinah, od tistih z medvedki, pa do ene najbolj znanih, kjer prodajajo božične izdelke. Pred odhodom iz mesta smo si ogledali še muzej starih mučilnih naprav. Najbolj zanimive so bile šolske, ki jih, na našo srečo, ne uporabljajo več. Sledil  je še najboljši del tega dneva – tovarna Haribo in zvečer druženje vseh nemških ter slovenskih dijakov v Oberscheinfeldu.

Teden je minil, kot bi mignil, in že je bil pred nami zadnji dan. V šoli smo imeli še pouk informatike in zanimivo ter poučno predavanje o medmrežju in socialnih omrežjih. Ta dan smo naredili še plakate za večerno prireditev. In tako se je naš teden v Scheinfeldu končal. Poslovili smo se od družin in  dobrih prijateljev ter se odpeljali v temno noč. Ta se je na cesti hitro spremenila v jutro. Ob pol osmih zjutraj pa smo že bili tam, kjer se je vse skupaj začelo – pred našo šolo.

»Nemški teden«, ki smo ga preživeli skupaj z vrstniki, je bil poln dogodivščin, učenja in zabave. Vsak izmed nas si ga bo zagotovo dobro vtisnil v spomin.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top