Lep mednarodni uspeh nogometašev selekcije U-11 NK Rudar Trbovlje

Nogometaši selekcije U-11 NK Rudar Trbovlje so se v času med 6. in 8. junijem 2014 mudili v Franciji v mestecu Loison sous Lens v bližini Sallauminesa oz. Lensa, kjer je v organizaciji domačega kluba  AS Loison sous Lens potekal mednarodni nogometni turnir   21. International  Tournoi  U11 »Henri Levray« za nogometaše letnik 2003 in mlajše.  Na stadionu »Stade Louis Berro« se je zbralo  24 ekip iz Francije, Poljske, Belgije in Slovenije.

V soboto ob 13.30h je bil opravljen žreb, kjer so bili udeleženi klubi porazdeljeni v štiri skupine s šestimi ekipami. Trboveljski Rudar je imel tako v skupini B sledeče nasprotnike:  AFC Creil, SC Frileuse, STE Adresse, Gravelines ter SC Douai.

Sistem tekmovanja je bil takšen, da morajo ekipe, ki se želijo potegovati za mesta od 1 do 12, osvojiti prva tri mesta, zadnji trije v skupinah pa bodo v nadaljevanju turnirja igrali v razigravanju za mesta od 13 do 24.

Popoldanska sobota je bila za trboveljske nogometaše dober dan za nogomet, saj so v petih tekmah trikrat  zmagali in dvakrat izgubili  ter z osvojenim drugim mestom v skupini  dobili možnost, da se v nedeljo borijo za najboljša mesta na turnirju.

Rezultati v skupini B:
NK Rudar Trbovlje :  SC Frileuse               0:1
STE Adresse            :  NK Rudar Trbovlje  0:2
Creil AFC                 :  NK Rudar Trbovlje  0:3
NK Rudar Trbovlje :  Gravelines               1:3
NK Rudar Trbovlje :  SC Douai                  3:0

Za tekmovanje  v nedeljo so nogometaši Rudarja dobili nove nasprotnike: Arras  FA, Billy  Montigny, Sannois SG, Illies ESC, Creil AFC.

Rezultati:
Sannois SG              : NK Rudar Trbovlje 2:2
Creil  AFC                 : NK Rudar Trbovlje 0:2
NK Rudar Trbovlje  : Billy Montigny       4:0
NK Rudar Trbovlje  : Arras FA                  0:1

Predzadnje srečanje v skupini  je že odločalo o tem ali bodo igrali v velikem finalu ali pa se bodo potegovali za 3. mesto. Pomerili so se z ekipo Arras FA in na tekmi brez veliko priložnosti na koncu izgubili z rezultatom 1:0; po neponovljivem strelu iz kota. V zadnji tekmi v skupini so premagali še ekipo Illies ESC z 1:0.

Tako so prišli še do zadnjega srečanja na tem turnirju, srečanja za tretje mesto, kjer je bil nasprotnik ponovno ekipa SC Frileuse  tako kot na začetku turnirja. Ob zvokih  Avsenikove  »Golice« so slovenski fantje prišli na igrišče, kjer so pozdravili zbrano publiko. Dejstvo, da za tretje mesto igrajo z  SC Frileusom, je  pokazatelj tega kako težko skupino so imeli že v uvodu, saj sta bili  ti  dve ekipi iz skupine  uvrščeni  na najboljša štiri mesta tega turnirja.

Srečanje je bilo ob 16.00h po hudi vročini, ki je vplivala na igralce in igro obeh moštev. V izmenjajočih se napadih so Francozi povedli, a se Rudarji niso dali in so izid hitro izenačili. Pred koncem prvega polčasa  je nevaren strel Francozov zaustavila prečka, žoga se je odbila v tla pred golovo črto, nato pa v naročje Rudarjevemu vratarju. Takrat pa šok za vse prisotne na stadionu, ko je stranski sodnik glavnemu signaliziral zadetek. Ta je to upošteval in izid polčasa je bil 2:1 za SC Frileuse. Kljub menjavam ter napadalni in požrtvovalni igri trboveljskih nogometašev v drugem delu se rezultat do konca tekme ni spremenil in Rudar je osvojil končno 4. mesto na tem mednarodnem turnirju.

Ob porazu je bilo čutiti razočaranje  otrok in spremstva vendar kljub vsemu so si prislužili glasen aplavz  trboveljskih navijačev, ki so  imeli  poleg številčne slovenske skupnosti iz društva Planika, tudi francoske navijače, ki so združeni skandirali ime kluba iz Slovenije – Rudar. Trenutek, ki se ga velja zapomniti.

V finalnem srečanju sta nastopili ekipi Loos USM in odlična ekipa iz skupine B  Arras FA. Ta ekipa je v vseh svojih nedeljskih  nastopih zmagala in tudi v finalu ni bilo nič drugače, saj so tekmo dobili gladko z rezultatom 3:0.

Končni vrstni red:
1. Arras  FA
2. Loos USM
3. SC Frileuse
4. NK Rudar Trbovlje

Ob takšnem dosežku velja seveda omeniti vse nogometaše in vodstvo ekipe. Nastopili so: Filip Stanojević, Andraž Vnuk, Sašo Popovič, Miha Blaj, Filip Andjelić, Luka Milinovič, Aldin Lulić, Eldin Lemezović, Lan Navratil, Gašper Vodeb (kapetan), Rok Lamovšek (trener) in Jernej Vodeb (koordinator odprave).

Prav posebej  je treba omeniti tudi dobrodošlico in gostoljubje  Slovencev iz slovenskega društva Planika, ki so bili ves čas z ekipo in spremljevalci. Zares je lepo srečati ljudi, ki tudi po 50-letih ne pozabijo slovenskega jezika in se druženja s Slovenci, ki živijo v Sloveniji tako iskreno veselijo. Prihod slovenske nogometne ekspedicije na sever Francije jih je tako navdušil, da to ni bila le športna preizkušnja, pač pa tudi domoljubni izziv s spoznanjem, da tukaj obstajajo naši rojaki , ki so na trenutke  celo bolj patrioti kot kdo v naši domovini.

Poskrbeli so za prehrano, nas spremljali na vsakem koraku in resnično iz srca navijali za slovenske fante. Novi predsednik slovenskega društva Planika g. Jean Marc Tomc je bi med izmenjavo priložnostnih daril najbolj vesel CD-ja  s slovensko narodno zabavno glasbo, ki ga je posebej zanj pripravil lanskoletni koordinator odprave g. Darko Kunič.

Ob udejstvovanju na turnirju si  je slovenska ekipa  v soboto zjutraj  ogledala  40 metrski spomenik in od granat ter avionskih bomb razorano površino spominskega parka v Vimyju na zemlji, ki jo je Francija podarila Kanadi v spomin na 1000 padlih kanadskih vojakov na tem območju v  1. svetovni vojni. Ogledali so si tudi zunanjost nogometnega stadiona v Lensu, ki pa ga obnavljajo za potrebe evropskega prvenstva v nogometu  čez dve leti v Franciji.

Ob odhodu domov v nedeljo so naši gostitelji še obdarili nogometaše  in ob slovesu je pritekla marsikatera solza po tem nepozabnem tridnevnem druženju.

Ob prihodu  v Trbovlje  so nogometaše  pričakali domači  s čestitkami kot se spodobi za tak dosežek.  Za že peto uspešno realizacijo tega dogodka gre zahvala  županu  mesta Trbovlje, pobudniku udeležbe na  turnirju, g. Viliju Trevnu ter glavnemu sponzorju, družbi Lafarge Trbovlje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top