Laibach: »Trbovlje. To mesto nas je zgradilo in mi nadaljujemo njegovo revolucionarno tradicijo.«

Laibach tudi po več kot tridesetih letih delovanja še vedno polni svetovne dvorane in navdušuje starejšo in mlajšo publiko. Za njimi je vsekakor zelo uspešno obdobje. Izvedli so poseben koncert v prestižni Turbinski dvorani galerije Tate Modern v Londonu. Ustvarili so glasbo za ZF črno komedijo Iron Sky (Jekleno nebo). To je film, za katerega svetovno premiero so bile vstopnice na berlinskem mednarodnem filmskem festivalu med najbolj iskanimi. Pri svoji matični založbi Mute so izdali tudi istoimenski album s filmsko glasbo.

Skupina Laibach je trenutno sredi turneje We Come In Peace. V mesecu septembru so v okviru turneje v štirinajstih dneh izvedli kar enajst koncertov v različnih evropskih državah.  Poseben dogodek na evropski turneji se je zgodil v Danski narodni galeriji v mestu Kopenhagen, kjer je bila projekcija filma Iron Sky kateri je sledil pogovor s skupino Laibach in potem seveda težko pričakovani koncert skupine. Zanimiv je bil tudi koncert v Berlinu v impresivnem industrijskem objektu  stare elektrarne, ki sedaj obratuje kot zelo popularni nočni klub Berghaim. Skratka objekt kot nalašč za Laibach. Jesenski del turneje se je zaključil s stilom in sicer z razprodanim koncertom  v prestižni dvorani  narodnega teatra Leipzig v Nemčiji.

Omeniti je potrebno tudi poseben koncert v muzeju premogovništva Velenje. Prvič v zgodovini je skupina Laibach nastopila v premogovniških rovih 200m globoko. Zaradi velikega povpraševanja po koncertnih vstopnicah so na isti večer odigrali kar tri koncerte. V muzeju premogovništva Velenje pa so poleg koncerta pripravili tudi razstavo Glück Auf! (Srečno!).  S skrbno premišljenimi intervencijami v muzejske prostore so ustvarili zanimive instalacije. Na ogled so bile tudi monumentalne grafike Rdeči revirji.

Laibach pa seveda po vsem tem ne počiva. Pripravljajo nove razstave ter že v polnem teku planirajo turnejo za leto 2013. Mogoče celo v Ameriko.

Besedilo in fotografije: Maša Jazbec

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top