Kulinarično tekmovanje “Kuhnapato”

Kulinarično tekmovanje Kuhnapato je bilo 1. marca 2016 v Gostilni Vovko na Ratežu pri Otočcu. Udeležilo se ga je osem učencev OŠ Ivana Cankarja Trbovlje. Učenci so bili razdeljeni v dve skupini. Prvo skupino, poimenovali so se Zajci, so sestavljali devetošolci Žan Strniša, Tilen Unetič, Vid Cestnik in David Stariha. Drugo skupino, z imenom Rozike, pa so sestavljali sedmošolci Nika Bajda, Maša Božjak, Nejc Urdih in Nejc Pistotnik.

Priprave na tekmovanje so potekale v okviru izbirnih predmetov sodobna priprava hrane in načini prehranjevanja in še dodatno po pouku, v popoldanskih urah.

Tudi letos je bila tema kuhanje lokalnih in avtohtonih jedi. Učenci so morali skuhati po tri jedi. Prvo jed so morali pripraviti in postreči na tradicionalni način, tako, kot so to počele babice včasih, druga jed je bila na moderen način spremenjena prva in tretja jed kot dobrodošlica gostu. Zaželeno je bilo, da se uporabi jabolko vsaj v eni jedi.

Tako so Zajci kuhali kunčji ajmuht z bleki, drugo jed, so poimenovali Kunec je na rajžo šel in jabolčne miške kot tretjo jed. Rozike pa so kuhali pečen paradajz, paradajzenegs in rozike (jabolčne perkmandeljčke).

V finale tega kuharskega tekmovanja se je uvrstila naša ekipa Zajci. Veseli nas, da smo deležni tudi podpore s strani Občine Trbovlje, še posebej županje. Poslana čestitka učencem veliko pomeni.

Čeprav je tekmovanje močno povezano s financami, je to, da otroci z veseljem javno pokažejo svoje kuharsko znanje in da s še večjim veseljem in žarom v očeh tekmovanje zapustijo, največje plačilo in zadovoljstvo. In zaradi pozitivne energije, sproščenosti, možnosti biti ustvarjalen, se veliko novega naučiti in doživeti nepozabno izkušnjo, prihodnje leto vprašanje »A letos gremo tudi kuhat?« ne bo presenečenje. In šli bomo kuhat!

kuhnapato3

kuhnapato

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top