Koga poklicati, ko najdete zapuščeno žival

Vsake toliko časa je mogoče v medijih spoznati tuje zgodbe o okrutnosti ljudi oziroma mučenju živali. Za to področje je v Sloveniji zadolžena veterinarska uprava, ki vsako leto opravi več tisoč ogledov. Kljub temu pa smo lahko tudi v Sloveniji priča zapuščenim živalim, čeprav tako krutemu primeru mučenja živali, s katerim so se pred kratkim srečali v hrvaškem, v Sloveniji nismo bili priča. V Občini Trbovlje je za zapuščene živali dobro poskrbljeno. Objavljamo telefonsko številko, kamor lahko pokličete, če naletite na zapuščeno žival na območju občine Trbovlje.

Po poročanju spletnega portala Žurnal24 in po besedah Matjaža Emeršiča z uprave za veterinarstvo, so do avgusta lani, novejših podatkov še ni, na področju zaščite živali izvedli 2.336 pregledov, prejeli 572 prijav, izrekli 546 glob, izvedli 77 odvzemov živali in podali šest kazenskih ovadb zaradi mučenja živali. V letu 2011 so odvzeli 278 živali. Odvzamejo jih iz različnih razlogov.

Kljub ozaveščanju javnosti pa se vse premalo zavedamo, da smo sami odgovorni za naše hišne ljubljenčke, občina pa mora poskrbeti za prostoživeče živali (sterilizacija, kastracija), za katere moramo sprejeti tudi dejstvo, da živijo v naravnem okolju, kjer vladajo naravne zakonitosti preživetja. V kolikor v naravi vidite ali najdete zapuščeno žival, lahko pokličete na Občino Trbovlje (tel.: 03 56 27 983). Za zapuščene živali na področju Občine Trbovlje skrbi zavetišče Zonzani.

Vir: Občina Trbovlje in Žurnal24

Foto: http://alldog360.blogspot.com/2011/09/photo-of-puppy-dogs-very-pretty.html

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top