Ko mladost zapoje!

Pravzaprav se ne spominjam več dobro, ali je bilo leta 2006 ali morda 2007, ko smo se s četrtošolci trboveljske gimnazije potepali po avstrijskem Koroškem. Strokovna ekskurzija nas je vodila tudi v Ziljsko Bistrico, kjer smo spoznavali zamejsko kulturo in trud Slovencev v tistih krajih, da ohranijo slovenski jezik, običaje, navade … Naša gostiteljica v kulturnem centru Stara pošta, ga. Pepca Druml, nam je med ogledom centra in vaške cerkve pripovedovala, kako aktivni so zamejski Slovenci, kako na različne načine skrbijo za ohranjanje slovenščine, med drugim tudi v slovenskem pevskem zboru, ki ga obiskuje okrog 80 članov, zanimivo da tudi nekaj Avstrijcev. In nato je sledilo vprašanje, ob katerem se danes lahko nasmehnem, takrat pa sem bila precej v zadregi: »Kaj pa vaša gimnazija, ima zbor?« Žal sem morala odgovoriti negativno in seveda poslušati, da to pa ni dobro, da zbor pa gimnazija mora imeti, kako je petje pomembno za obstoj naroda …

Kakšno leto ali dve po tem dogodku smo na šoli potrebovali učitelja glasbe in našemu kolektivu se je pridružil Blaž Rojko. Blaž je v glasbenih krogih dobro poznan kot zborovodja, glasbeni pedagog in skladatelj. Z njegovo pomočjo je konec leta 2008 »vzklil« tudi mešani pevski zbor dijakov GESŠ Trbovlje.

Ja, začetki niso bili lahki. Kako današnjo mladež, privržence sodobne tehnologije, navdušiti za petje, to je trd oreh … Pa mu je uspelo, z veliko dobre volje in truda je, najprej v manjšem sestavu, zbral ekipo, ki je zaorala ledino in danes se lahko Mešani mladinski pevski zbor GESŠ Trbovlje pohvali s konkretnim številom pevcev in pevk ter s številnimi nastopi.

Zbor je v teh treh letih neverjetno napredoval. Zagotovo gre ogromno zaslug zborovodji, največ pa šteje povezanost, kolektivni duh, ki je vzniknil med pevci. Ideja za prvi pevski vikend, ki smo ga izpeljali v Planici, je zboru dala krila. Trije dnevi intenzivnih pevskih vaj so mladino združili v nerazdružljivo celoto. Zdaj so za njimi že štirje pevski vikendi, vrsta nastopov na šolskih in lokalnih prireditvah v Trbovljah, več gostovanj, skupna koncerta z gosti iz Petrovč, Slovenj Gradca ter Big bandom Zagorje, snemanje zgoščenke v okviru Miklavževega dobrodelnega koncerta in še kaj.

Žal je slabost šolskih zborov menjavanje oz. odhajanje generacije in letos nam bo kar hudo, ker se bo poslovila skupina, ki sodi v prvo generacijo, med tiste, ki so ta stroj zagnali. Verjamemo, da bodo Aljaž, Aneja, Blaž, Luka, Žan in Žiga, starešine zbora, zbor pogrešali prav toliko, kolikor bodo ostali člani njih, ampak tako pač je …

Morda nekoliko dolg uvod na koncu le dobi smisel. Danes zadrege ni več, je pa zato ponos. Trbovlje slovijo po odličnih zborih in na GESŠ Trbovlje smo veseli in ponosni, da imamo med našimi dijaki toliko dobrih pevcev, ki bodo nadaljevali tradicijo petja v naši dolini.

Z vsakim nastopom so boljši. Če ste bili na Dobrodelnem koncertu za Tanjini dvojčici, ste se o tem lahko prepričali tudi sami. Če niste utegnili, vas vabimo na njihov letni koncert 4. maja 2012.

Aleksandra Jurman

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top