Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Splošna knjižnica je kulturno-informacijsko središče lokalne skupnosti, kjer imajo vsi občani možnost izposoje knjižničnega gradiva, dostopa do informacij, svetovnega spleta, izobraževanja, kulturnih prireditev. Knjižnice podpirajo formalno in neformalno učenje. V Sloveniji je 58 splošnih knjižnic.

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je splošna knjižnica, ki jo je z odlokom ustanovila Občina Trbovlje. Nahaja se na Ulici 1. junija 19 in letos mineva tudi 10 let, odkar je bila obnovljena in ponovno odprta enota Dom svobode. V obe knjižnici zahaja 3.945 aktivnih članov, kar predstavlja 23% prebivalcev Trbovelj. Tako smo zelo blizu slovenskemu povprečju. V Sloveniji je namreč v splošne knjižnice vpisanih 24% državljanov. Število naših članov konstantno raste, za njih pa je v obeh enotah na voljo 71.163 enot knjižničnega gradiva, kamor poleg knjig prištevamo še časopise, časnike, revije in elektronske vire, tudi podatkovne zbirke, do katerih lahko dostopate na daljavo. Gradivo je na voljo v prostem dostopu, le nekaj ga hranimo v arhivu. V letu 2011 smo zabeležili 65.571 obiskov knjižnice. Če bi vsi prebivalci Trbovelj hodili v knjižnico, bi to pomenilo, da je vsak izmed nas knjižnico obiskal 3,8krat v enem letu. Kar je blizu slovenskemu povprečju – Slovenec naj bi knjižnico obiskal 4,5krat na leto. Na dom in v knjižnici izposodimo letno preko 133.000 enot knjižničnega gradiva. Zagotavljamo brezplačen dostop do interneta, vabimo pa vas tudi na naše prireditve. Letno za vas priredimo preko 200 prireditev, ki so vse brezplačne. Vabimo vas na literarne večere, predstavitve knjig, različna predavanja,  bibliopedagoške ure, pravljične ure. Kar nekaj programov pa se je uvrstilo med projekte, ki potekajo dlje časa in imajo velik odziv. Tak je literarni krožek, pa naš Tonček Knjigoljub, Buklžur, Noč z Andersenom-Noč v knjižnici, mednarodne in glasbene pravljične urice, Bralci priporočamo. Posebej pa nam je v veselje sodelovanje z drugimi javnimi zavodi, društvi in organizacijami v Občini Trbovlje.

Tudi ob koncu leta vas prijazno vabimo, da nas obiščete. Ob tej priložnosti naj vas še posebej povabimo na praznične pravljične urice, ustvarjalnice za otroke in odrasle, potopisno predavanje. Literarni krožek bo še posebej prazničen, saj bomo s pravljicami za odrasle potovali v domišljijske pokrajine naših razmišljanj. Buklžurovcem pa smo pripravili veselo srečanje s stand up komikom Boštjanom Gorencem-Pižamo. Vse  vas, naši cenjeni obiskovalci, pa bodo pod novoletnimi smrečicami tudi letos pričakala darilca – knjige starejših datumov, ki jih v knjižnico prinašajo naši obiskovalci, s posvetili in mislimi na uspešno in srečno novo leto!

Simona Solina, direktorica Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top