Kljub vsem težavam je uspelo …

Vremenske težave in koronavirus je Društvu kmečkih žena in deklet Trbovlje  letos povzročilo kar precej težav. A kmečko delo je pač takšne narave, da ga je treba kljub vsemu opraviti. Ob upoštevanju vseh predpisov v času širjenja koronavirusa, smo na ponedeljek, 27. julija 2020, članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje že četrtič organizirale  tekmovanje žetve na star način s srpi na kmetiji Marjana Lampreja po domače Zg. Lemevšek. Žela se je  pira, ki jo gospodar že leta goji na svojih njivah. Vsi prisotni so bili zabeleženi, tako, da je resnično žetev potekala po priporočilu NIJZ-ja.

 

Tekmovale so le tri ekipe. Ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, ki je tekmovanje oz. žetev organiziralo,  Društvo vaških žena Čemšenik in Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, Mlinše, Kolovrat.  Žanjice je ocenjevala tričlanska komisija , ki je bila sestavljena iz članov, ki kmečko delo dobro poznajo. Ocenjevanje smo v tem času poenostavile, vendar toliko, da je bil še prisoten tekmovalni duh.

Prvo mesto je osvojila ekipa Društva vaških žena Čemšenik, drugo mesto ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje in tretjo mesto ekipa Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, Mlinše, Kolovrat. Poleg priznanj in nagrad so vse prisotne dobile maske, ki jih je ravno za ta namen sešila članica našega društva Meta Štrajhar.

 

Ker nam je bilo pri organizaciji glavno vodilo zdravje vseh prisotnih, nismo vabile gledalcev, niti dodatnih žanjic za pomoč pri žetvi celotne njive. Zato pa smo s pomočjo naših moških in strojnega dela njivo poželi, snope prepeljali v kozolec, jih obesili, da se žito posuši.

 

Vsi prisotni smo bili veseli opravljenega dela. Vesele smo članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, da smo uspele organizirati malce ohromljeno prireditev. Predvsem pa vesele, da smo pomagale gospodarju Marjanu, s katerim sodelujemo vsa ta leta, in  je v letošnjem letu  sam ostal na kmetiji.

Članice društva kmečkih žena Trbovlje ponovno poudarjajo, da je  pri izvedbi žetve pšenice in istočasno tekmovanje v spretnosti uporabe srpov in vezenja snopov  glavni namen  ohranjanje ljudskega izročila in nadalje druženje in povezovanje članic, ki sodelujejo v enakih društvih. In zaradi tega smo želele, da nam tudi v tem kriznem času  uspe. Članice Društva kmečkih žena in  deklet Trbovlje se bomo še trudile z organizacijo, prireditev ohranile  in  mogoče v prihodnosti dodale še kakšen  star običaj, ki ne sme biti pozabljen.

 

Za letošnje leto je žito požeto in  pripravljeno za nadaljnjo obdelavo iz katerega bo nastala nam poznana odlična pirina moka. Upamo, da bo naslednje leto boljše, tako glede vremena kot zloglasnega virusa. Do takrat pa ostanimo zdravi.

 

Prispevek napisala: Marija Skušek

Fotografije: Meta Štrajhar, Marija Skušek

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top