Klekljarice na Nizozemskem

Pred štirimi leti je bila kot gostiteljica 18. svetovnega kongresa OIDFA sicer izbrana Belgija, ker pa se je že pred dvema letoma na 17.  svetovnem kongresu v Ljubljani pokazalo, da bodo z organizacijo v Belgiji problemi, je dogodek prevzela sosednja Nizozemska.

Tako je letos od 10. do 14. avgusta v nizozemskem mestu Zaandam pri Amsterdamu potekala 18. generalna skupščina Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA in čipkarski dogodek “Radi imamo čipke” kjer so se predstavile klekljarice in izdelovalke šivane čipke iz celega sveta. V okviru dogodka je potekal natečaj na temo »Voda in obala«, kjer je zmagala ruska čipka in pa predstavitev nacionalnih panojev posameznih držav.  Slovenke smo se predstavile s projektom »V čipke ujeta svetloba«. Našo postavitev je predstavljalo 50 čipkastih lučk, ki so izdelane iz pecljatega kozarca za vino, čajne lučke, ščitnika iz pavs papirja in čipkastega senčnika. Predstavitev Slovenije – članic OIDFA, je zasedla prvo mesto.  To je že drugič v zadnjih 6 letih, s tem, da smo bile Slovenke v Adelajdi druge. Pred dvema letoma na 17. svetovnem kongresu v Ljubljani pa kot gostiteljice nismo sodelovale. Pri projektu sta sodelovali tudi Jana Klinc Češnovar in Tatjana Mizori Zupan sicer članici Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Lučke bo v Sloveniji možno videti tudi na Čipkarskem festivalu v Ljubljani 1. in 2. septembra letos, saj tudi Ljubljana skuša oživiti čipkarski festival iz šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Lučke so predstavljene tudi v zelo lepi knjigi »V čipke ujeta svetloba«, ki jo je izdala založba Narava. Vzorce smo zrisale in klekljale po motiviki iz slovenske zakladnice čipk, pa tudi čisto moderne so vmes. Idejo za lučke je dala Simona Strgulc Krajšek, ki je za knjigo računalniško izrisala večino vzorcev. Pri oblikovanju knjige je sodelovala še Afrodita Haber Kljun, trenutno podpredsednica OIDFA in pa Mojca Ferle, kustosinja iz Mestnega muzeja Ljubljana.

V Društvu zasavskih klekljaric Srčevke pa trenutno pripravljamo svoj projekt »Moj praznični predpasnik« s katerim se bomo predstavile v nedeljo 26. avgusta na Vačah.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top