Kino Trbovlje je digitaliziran

V Kinu Trbovlje, ki deluje v okviru Delavskega doma Trbovlje, so uspešno izvedli digitalizacijo kina.

Tako bomo lahko prebivalcem našega mesta in širše regije ponudili bolj še kvaliteten program, boljšo sliko, filmi pa bodo prihajali na spored mnogo hitreje – takoj po izidu.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje že od svoje ustanovitve uspešno vrši svoje poslanstvo širjenja in promocije kulture v Trbovljah in širši regiji. Hkrati je v zasavski regiji, območju med Ljubljano in Celjem edini kinematograf, ki deluje vse dni v tednu, preko celega leta.

Zadnjih 70 let je bil kinematografski standard 35mm film. Prav takšen, kakršnega smo uporabljali v analognih fotoaparatih, le mnogo daljši. Kinooperater je zlepil kose filma in jih predvajal na kino projektorju. Tehnologija se je zdela večna – mnogi še danes delujoči filmski projektorji so stare Iskre iz 50ih in 60ih let. Filmske kopije so krožile po Sloveniji in manjši kinematografi so tako filme predvajali tudi z nekaj mesečno zamudo.

V zadnjih letih pa se je v svetu uveljavil nezadržen trend digitalizacije. Filmska industrija je sprejela pobudo za nov kinematografski digitalni standard. V svetu in v Evropi je tako velika večina kinematografov že digitaliziranih. Slovenija je ostala zadaj.

V Delavskem domu Trbovlje smo se z vprašanjem digitalizacije ukvarjali že vse od 2009. Takrat se je marsikomu v stroki zdelo, da iz digitalizacije ne bo nič, hoteli so uveljaviti neke vmesne standarde. V DDT pa smo se zavedali, da bo uspešna digitalizacija ključna za obstoj našega kina. Mi sami ter skupaj z Art kino mrežo Slovenije, smo vseskozi opozarjali na problematiko. Drugje po Evropi je glavno pobudo večinoma prevzela država, pri nas pa je povsem zaspala. Niso se zavedali nujnosti prehoda.

V letu 2012 je postalo povsem jasno, da 35mm filmu bijejo zadnje ure. Tako od združenja EuropaCinemas, katerga član smo, kot tudi od samih distributerjev smo prejeli opozorila, da se je večina velikih producentov odločilo še pred koncem 2013prenehati z distribucijo filmov na 35mm traku. Kodak kot glavni proizvajalec filmskega traku je v stečaju, Fujifilm pa se prav tako umika iz masovne proizvodnje filma.

Končno pa so se odprle tudi nove poti za sofinanciranje projekta. V drugi polovici 2012 je Slovenski filmski center končno izdal razpis za digitalizacijo kina, na katerega smo se prijavili. Prijavili smo se tudi na razpis za nepovratna sredstva agencije za spodbujanje Evropske kinematografije EuropaMedia. Največ posluha pa je Delavski dom imel pri Občini Trbovlje.

S tako zbranimi sredstvi smo skupaj z Art kinom Odeon ter kinematografom iz Domžal uspešno izvedli skupno javno naročilo, kjer je najboljšo ponudbo podalo podjetje fff d.o.o. iz Ljubljane, ki je v najkrajšem možnem času tudi dobavilo opremo. Srce novega načina predvajanja je digitalni projektor Sony SRX R515P. Gre za sploh prve namestitve visoko resolucijskih 4K digitalnih projektorjev v Sloveniji. S tem smo zagotovili kompatibilnost projektorja s prihodnjimi standardi.

35mm filmski projektor smo upokojili, tako da vse projekcije že potekajo v digitalni tehniki. Kažejo se že prvi rezultati v obliki povečanega obiska. Tudi uradna slavnostna otvoritev novega digitalnega kina pa bo v soboto, 8.6. Najprej nas bo ob 18h v avli DDT zabavala pevka Alya, ob 19h pa si boste lahko brezplačno pogledali projekcijo filma Zvezdne steze: V temo.

Vabljeni!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top