Karate – v Laško prihaja smetana svetovnega karateja

Laško bo 16. in 17. marca gostilo enega največjih dogodkov v zgodovini slovenskega karateja – svetovni pokal v karateju z imenom Karate 1 World Cup. Prireditelji so v ponedeljek v Laškem postregli s končnim stanjem prijav, tekmovanja se bo udeležilo preko 400 tekmovalcev in tekmovalk iz 36 držav, od tega preko 30 Slovencev in Slovenk. Predsednik Karate zveze Slovenije, Igor Zelinka je na tiskovni konferenci v Ljubljani poudaril, da glede na dobre rezultate, ki so jih naši tekmovalci dosegali do sedaj, predvsem na evropskih prvenstvih, tudi na tem turnirju pričakuje kakšno odličje.

Svetovni pokal – Karate 1 World Cup je najvišje ligaško tekmovanje v svetu karateja, ki se ga bodo udeležili najboljši karate tekmovalci članske selekcije na svetu. Gre za serijo tekmovanj v karateju svetovnega razreda, ki ga priznava in podpira Mednarodna zveza za karate – WKF. Na omenjenih tekmovanjih tekmovalci nabirajo točke za jakostno lestvico, ki je merilo za postavljanje nosilcev na svetovnih in evropskih prvenstvih.

Udeležba je precej večja od pričakovanj. Potrdili so jo predstavniki iz ZDA, Združenih arabskih emiratov, Sirije, Nepala, Egipta, Iraka, Irana, Luksemburga, Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Finske, Francije, Danske, Maroka, Tunizije, Čila, Ekvadorja, Bolivije in Argentine.

Omenjeno tekmovanje tudi tokrat ne bo minilo brez Trboveljčanov. Od tekmovalcev bo na tem svetovnem pokalu nastopil v kategoriji kat, Almin Salkić. Ker do sedaj še ni imel možnosti nastopati na tako kvalitetnem tekmovanju, je vsako napovedovanje rezultatov nehvaležno opravilo. Na tekmovanju bi morali nastopiti tudi Tea Lopan in Patricija Bukovinski, vendar bosta žal obe zaradi poškodb kar nekaj časa odsotni iz tekmovalnih borišč.

Glede na to, da imajo Trboveljčani zagotovo največ izkušenj z organizacijo tekmovanj, so jih vodilni na Karate zvezi Slovenije ponovno zaprosili za pomoč pri izvedbi tekmovanja. Trboveljčani so konec decembra lani izvedli že 40. Mednarodni karate turnir »Trbovlje 2012«. Turnir ima poleg zelo uspešne organizacijske formule tudi najdaljšo tradicijo karate turnirjev celo v Evropi. Trboveljčani zelo uspešno sodelujejo s Karate zvezo Slovenije, saj že vrsto let pomagajo pri izvedbi Mednarodnega turnirja »Slovenija open«. Leta 2008 je karate zveza Slovenije v Mariboru organizirala in izvedla 6. Evropsko prvenstvo regij. Trboveljčanom je bilo zaupano vodenje zapisnikarskih miz na tekmovanju. Poleg tega so odigrali vidne vloge tudi pri prijavah vseh ekip, na sestankih delegacij, doping kontroli, otvoritvi tekmovanja ter seveda pri postavljanju in pospravljanju borišč. 28-članska trboveljska ekipa je takrat izvedla organizacijo tekmovanja na najvišji ravni, za kar so prejeli ogromno pohval tako s strani funkcionarjev Evropske karate zveze kot slovenske Karate zveze ter samih nastopajočih. Tudi zaradi tega v trboveljskem klubu niso preveč zaskrbljeni v zvezi z organizacijo in izvedbo turnirja.
 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top