Kako preživeti v Trbovljah?

Tu živim že skoraj eno leto. Portugalka, tujka v mestu rjavega premoga. V tem času sem se že kar navadila, da ljudje govorijo o Trbovljah kot o mestu, kjer si ne bi želeli živeti ali ga sploh obiskati. »Kva? V Trbovlju živiš? Boga reva«. »Veste kaj?« jim pravim, »Trbovlje je odlično mesto za življenje«. Pa veste zakaj?

Spoznajte »Trboule« ter njegove ljudi skozi pričujoči hitri vodič. Namenjen je vsem, ki se prvič znajdejo v tem delu »Bermudskega trikotnika« Slovenije, kot ga rada prijazno poimenujem:

 1. Kot prvo, ne sodite mesta po njegovem v siv beton zakamufliranem vhodu, ki na prvi pogled daje občutek pozabljenega industrijskega mesta. Bodite radovedni in si upajte vstopiti v mesto. Trbovlje so mnogo več, kot le industrijska preteklost in pravzaprav se skoraj vsi strinjajo, da se urbano mesto začne šele od rondoja naprej.
 2. Center? Kje je pravzaprav center Trbovelj? Ne pričakujte, da ga označuje cerkev, kot je to običajno, npr. na Portugalskem. Center je lahko tržnica v sredo in soboto zjutraj, center sta lahko kulturni zavod Delavski dom in mladinski center MCT ob petkih in sobotah, center sta »Megas« ter »Oskar« kasneje zvečer. Kot opažam, je center tam, kjer se trenutno nahaja največ ljudi, kar se nenehno spreminja glede na dan ali noč v tednu.
 3. Čeprav so Trbovlje precej majhne, sem ugotovila, da 5 metrov razdalje v resnici ustreza kakšnemu kilometru. Tako ne pričakujte, da boste videli veliko ljudi, ki bi hodili okoli. Zelo trboveljsko je namreč, da se morajo povsod voziti z avtomobilom in parkirati točno pred prostorom, kamor so namenjeni. Povprečna hitrost vožnje podnevi je okoli 30 kilometrov na uro.
 4. Bodite pozorni na neznance, ki se vam nenadoma približajo na ulici, kot da ste vesoljček iz drugega planeta ali eksotična tropska ptička, ki jo vsak hoče pozdraviti in izvedeti: od kod si, kaj tu počneš in ali si poročena (bolj ali manj v tem vrstnem redu). Če ne govoriš slovensko, poskusi pri starejših ljudeh po nemško, pri mlajših pa angleško. Če vse drugo odpove, pa mahanje z rokami ponavadi zaleže.
 5. Uradna hrana v Trbovljah je kruh. Tu očitno nihče ne more živeti brez njega. V tem mestu ne boste nikoli stradali, saj je na vsakem vogalu vsaj ena pekarna z najrazličnejšimi vrstami kruha. Še vedno me preseneča, da ljudje vstanejo vsako jutro zelo zgodaj, da lahko kupijo ogromne količine kruha. Ugibam, če ga res pojedo v enem dnevu.
 6. Med vikendom se poskusite vzpeti na enega izmed čudovitih hribov, ki obkrožajo mesto. Prvi teden mojega bivanja tu, aprila 2011, sem se »po nesreči« peš povzpela na Kum. Po štirih urah hoje v klanec sem se odločila za štopanje domov. Prevoz mi je ponudila skupina moških. Ko sem vstopila v avto, pa sem ugotovila, da so precej pijani (bilo je še zgodaj popoldne). To je tukaj očitno kar pogost pojav.
 7. Pri hribolazenju boste tudi opazili, da se ljudje vedno prijazno in dobre volje pozdravljajo, zato s seboj na pot vsekakor vzemite nekaj dodatnih nasmehov.
 8. Eden najlažjih načinov za spoznavanje trboveljskih domorodcev je pitje kave, ki je takoj za Laškim nacionalna pijača. Pijejo jo preko celega dneva in če nekje sediš nekaj časa, se boš z ljudmi okoli sebe hitro zapletel v pogovor.
 9. Če zvečer med tednom ne veš, kam se dati, obstaja nekaj lokalov, ki so odprti do devetih ali enajstih večer. Povsem normalno je, da boš tam srečal vedno iste ljudi; pogosto bodo sedeli celo vedno na istem stolu. Vsak dan in vsako noč.
 10. Dobro si je zapomniti, da se vsi, kot se le morejo, ogibajo telesnega kontakta. Izjeme so rojstni dnevi, zabave ob slovesu ali ponovnem snidenju, to pa je že bolj ali manj vse. Drugače pa je enostaven »dan« ali »zdravo« čisto dovolj. Dokler nikomur nisi bližje od enega metra, si varen.
 11. Prijateljstva se v Trbovljah začnejo počasi, a ko te ljudje spoznajo in zaupajo, ti popolnoma odprejo svoje srce (tudi če se šele učiš govoriti njihovega jezika). Za tujko, ki živi v tem mestu, je to zares čudovit občutek: do sedaj so me skrbno sprejeli in cenili vsi, ki sem jih srečala ter z njimi preživljala prijeten čas.

 

Res, Trbovlje so čudovito mesto za življenje.

Soočiti se z 2012 v Trbovljah? Ni panike!

Portugalka iz Porta, trenutno zasidrana v Trbovljah.

Inês da Gama

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top