Joga upočasni staranje

Zdravje je eden najpomembnejših temeljev našega življenja. “Zdravje ni vse, brez zdravja pa je vse ničvredno”. Zraven pravilne prehrane so pomebni še pravilen način gibanja, dihanja in sposobnost sprostitve. Sodobni človek je izpostavljen mnogim obremenitvam, ki načenjajo njegovo zdravje in počutje.

Vsak izmed nas, ne glede na to, koliko je star je v procesu staranja. Sleherno življenjsko obdobje ima svoje značilnosti in povleče za seboj veliko sprememb na različnih ravneh obstoja. Z leti naš telesni, energetski in psiho-mentalni aparat oslabi. Življenjska doba se podaljšuje, ne pa tudi kvaliteta življenja iz vidika telesnega in duševnega zdravja. Z leti se iztrošimo zato je v družbi vedno večje povpraševanje po programih za izboljšanje zdravja in regeneracije, ki so splošno uporabni za vse ljudi.
Negativne učinke pritiskov, onesnaženja, neprimerne prehrane in pomanjkanja gibanja lahko preprečimo in omilimo z vadbo asan, dihalnih ter sprostitvenih tehnik.

Obstaja veliko pristopov do izboljšanja telesnega in duševnega zdravja prebivalstva, tudi zrelejše populacije, ki si glede na vloženo življenjsko energijo v splošno dobro, zasluži posebno pozornost. Joga v vsakdanjem življenju celostno pristopa do posameznika; prioriteta so pristopi do gibalnega aparata: ozaveščanje slabih življenjskih navad in njihovo spreminjanje – pomanjkanje gibanja, slaba drža, nezadostno dihanje, prekomerna teža… Skozi pravilne pristope se lajšajo degenerativne spremembe na živčnem sistemu, mišicah, sklepih, vezeh, hrbtenici, ki bistveno doprinesejo tudi k izboljšanju telesnega in duševnega zdravja. Sledi dihalno energetski pristop, ki skozi energiziranost in intenzivno oskrbo s kisikom in življenjsko energijo prano izjemno pomembno vpliva na krepitev živčnega sistema, možganov in s tem na duševno stanje. Dihalne tehnike hkrati intenzivno čistijo organizem.

Asane po sistemu »Joga v vsakdanjem življenju« imajo naslednje učinke na naše zdravje: povečujejo odpornost telesa,večajo prožnost in moč mišic ter gibljivost sklepov, uravnavajo delovanje notranjih organov in žlez, spodbujajo delovanje srca in obtočil, uravnavajo delovanje živčnega sistema, umirjajo. Dihalne vaje nam pomagajo dihati globlje in pravilneje, kot smo vajeni in s tem omogočajo boljšo presnovo, hkrati pa nas čistijo, energizirajo, psihično umirjajo in uravnovešajo. Tehnike sproščanja energizirajo, odpravljajo stres in napetosti.

Kar se same vadbe tiče lahko omenimo, da se zahtevnost vaj sistematično stopnjuje od zelo preprostih, ki jih lahko izvajajo tudi bolniki in starejši, do naprednejših položajev in tehnik. Vaje celovito učinkujejo na človeka, ter omogočajo, da si izboljšamo in ohranimo zdravje na popolnoma naraven način. Z redno vadbo in modrim pristopom do življenja lahko po besedah modrecev tudi dolgo ohranjamo mladostnost, vitalnost in bistveno podaljšamo svoje življenje.

Vadba joge po sistemu Joga v vsakdanjem življenju se začne v četrtek 9.2.2017. Sistematična vadba joge, ki vključuje telesne, dihalne vaje ter vaje sproščanja, koncentracije in meditacije, bo vsak četrtek od 18.15 do 19.45 ure v večnamenskem prostoru Osnovne šole Trbovlje in je primerna za vse starostne skupine ter začetnike. Prva vadba, dne 9.2.2017, je brezplačna – dan odprtih vrat.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top