Joga in zdravje

Ljudje zdajšnje dobe smo izpostavljeni mnogim vplivom iz okolja, pogosto so ti škodljivi za zdravje. Pretežno živimo v umetnih okoljih, kar vpliva na rušenje zdravja, zmanjšanega energetskega potenciala, razmajane duševnosti in stresa. Hkrati z  načinom življenja privabljamo bolezni in si krajšamo življenje. Istočasno prihajajo iz naše notranjosti vplivi, ki imajo neugoden posledice:: strahovi, skrbi, negotovost, nemir, nezadovoljstvo, jeza in želje, ki povzročajo škodljive razvade.

Običajno imajo bolezni tesno povezavo z načinom življenja. Imenujemo ga tudi slog, stil življenja, torej kako živimo tekom vsakdanjega življenja. Temeljni elementi zdravja so prehrana, gibanje, dihanje, počitek-sposobnost sproščanja, lasten psiho-mentalni svet in odnosi. Vse sodobne civilizacijske bolezni so v porastu! Ljudje smo vglavnem precej lahkomiselni glede načina življenja. Ko pa nas kaj doleti, takrat se začne naš propad, trpljenje, takrat bi naredili vse, da ozdravimo. Na srečo imamo visoko razvito medicino in farmacijo, ki nam do določene mere lahko pomagata, žal pogosto s stranskimi učinki in vprašljivimi rezultati.

Torej, dokler smo zdravi, smo pogumni, brezbrižni, včasih celo ponosni na svoje lahkomiselno življenje. Potem pa lahko pride trenutek streznitve. V luči povedanega je smiseln zdrav način življenja.  Ljudje pogosto razmišljamo in sanjamo o lahki in hitri poti do zdravja in mladostnosti. Dejstvo pa je, da si je zdravje potrebno zaslužiti. Torej, moder način življenja in tehnike, ki nam pomagajo čistiti, razbremenjevati, krepiti različne telesne sisteme, so odgovor na omenjeno problematiko.

Sistem Joga v vsakdanjem življenju, ki se že skoraj trideset let uspešno izvaja v Sloveniji, nudi tehnike, ki nam pomagajo razstrupljati in krepiti organizem, kar predstavlja izjemno preventivo pred  različnimi boleznimi. Velikega pomena so hatha joga pristopi, ki predvsem s pomočjo vode in zraka čistijo telo od najbolj grobih do najbolj subtilnih nivojev. Telesne tehnike ali asane, blago, vendar intenzivno delujejo na sklepe, mišice, hrbtenico, organe, žleze, živčni sistem, tkiva. Dihalne tehnike ali pranajame čistijo najrazličnejše telesne, energetske in mentalne sisteme ter jih energizirajo – predstavljajo najboljšo preventivo proti boleznim.

Stres predstavlja enega pomembnejših dejavnikov za nastanek bolezni in bistveno vpliva na zniževanje energetskega stanja;, globinsko sproščanje (joga nidra) je odlično zdravilo proti stresu. Satsang, edinstvena tehnika joge, spontano v nas prebuja modrost, ki predstavlja največjo pomoč. Vsa ta kombinacija pristopov ima varen, učinkovit in zanesljiv učinek tako na preprečevanju bolezni, kot tudi pomoči pri zdravljenju. Vse te tehnike so primerne za vsakogar ne glede na starost, bolezensko stanje in telesni ustroj, joga učitelj jih tudi prilagaja individualnim potrebam.

Naredimo nekaj zase, ne prepustimo se slepo usodi, vzemimo dragoceno življenje v svoje roke! Nikoli ni prepozno in odveč, če naredimo nekaj pametnega za svoje zdravje in seveda za svojo srečo!

dr. Danilo Kosi, prof.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top