Joga in sodobne “civilizacijske” bolezni

Sodoben človek je podvržen mnogim vplivom iz okolja, pogosto so ti škodljivi za njegovo zdravje. Živimo v umetnem okolju, ki terja velik davek v obliki načetega zdravja, zmanjšanega energetskega potenciala, razmajane duševnosti, stresa; nezavedajoč s tem privabljamo hude bolezni in si krajšamo življenjsko dobo. Na drugi strani pa prihaja iz naše notranjosti veliko vplivov, ki imajo neugoden vpliv na nas: strahovi, skrbi, negotovost, nemir, nezadovoljstvo, jeza, želje, ki povzročajo škodljive razvade.

Omenjeni vplivi pripeljejo do srčno-žilnih bolezni, raka, diabetesa… Sodobne civilizacijske bolezni imajo tesno povezavo z načinom življenja. Imenujemo ga tudi slog, stil življenja, torej kako živimo tekom vsakdanjega žiivljenja. Temeljni elementi zdravja so prehrana, gibanje, dihanje, počitek-sposobnost sproščanja, lasten psiho-mentalni svet in odnosi.

Vse sodobne civilizacijske bolezni so v porastu! Ljudje smo pretežno precej lahkomiselni glede načina življenja, »ah saj meni se pa res ne more nič zgoditi«! Pa je temu res tako? Vsak lahko na primerih iz svojega okolja vidi, da to ni res. Včasih slišimo tudi, »raje par let manj živim in dobro jem, pijem…« Ko pa nas kaj doleti, takrat se začne naš propad, agonija, trpljenje, takrat bi naredili vse, da ozdravimo. Na srečo imamo visoko razvito medicino in farmacijo, ki nam do določene mere lahko pomagata, žal pogosto s stranskimi učinki in vprašljivimi rezultati. Torej, dokler smo zdravi, smo pogumni, brezbrižni, včasih celo ponosni na svoje lahkomiselno življenje. Potem pa pride pri mnogih trenutek streznitve.

V luči povedanega je smiseln zdrav način življenja.  Napačne življenjske navade so največja kazen za nas. Zdrav način življenja pa največji blagoslov. Ljudje pogosto razmišljamo in sanjamo o lahki in hitri poti do zdravja in mladostnosti. Dejstvo pa je, da si je zdravje potrebno zaslužiti. Torej, moder način življenja in tehnike, ki nam pomagajo čistiti, razbremenjevati, krepiti različne telesne sisteme, so odgovor na omenjeno problematiko.

Sistem “Joga v vsakdanjem življenju”, ki se že skoraj trideset let uspešno izvaja v Sloveniji, nudi tehnike, ki nam pomagajo razstrupljati in krepiti organizem kar predstavlja izjemno preventivo pred  različnimi boleznimi. Velikega pomena so hatha joga pristopi, ki predvsem s pomočjo vode in zraka čistijo telo od najbolj grobih do najbolj subtilnih nivojev. Telesne tehnike ali asane, blago, vendar intenzivno delujejo na sklepe, mišice, hrbtenico, organe, žleze, živčni sistem, tkiva,  na vsako celico. Dihalne tehnike ali pranajame čistijo najrazličnejše telesne, energetske in mentalne sisteme ter jih energizirajo – predstavljajo najboljšo preventivo. Stres predstavlja enega pomembnejših dejavnikov za nastanek bolezni, globinsko sproščanje (joga nidra) je odlično zdravilo proti stresu. Satsang, edinstvena tehnika joge, spontano v nas prebuja modrost, ki predstavlja največjo pomoč. Vsa ta kombinacija pristopov ima varen, učinkovit in zanesljiv učinek tako na preprečevanju bolezni, kot tudi pomoči pri zdravljenju. Vse te tehnike so primerne za vsakogar ne glede na starost, bolezensko stanje in telesni ustroj, joga učitelj jih tudi prilagaja individualnim potrebam.

Naredimo nekaj zase, ne prepustimo se slepo usodi, vzemimo dragoceno življenje v svoje roke! Nikoli ni prepozno in odveč, če naredimo nekaj pametnega za svoje zdravje in seveda za svojo srečo.

Dr. Danilo Kosi, prof.

unnamed

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top