Jasmina Keber svetovna prvakinja

Na svetovnem prvenstvu v speed badmintonu v nemškem Berlinu je slovenska igralka Jasmina Keber dosegla uspeh kariere in naslovu evropske prvakinje dodala še naslov svetovne prvakinje.

Na teniških igriščih stadiona Steffi Graf v Berlinu je Radečanka v težkih vetrovnih razmerah upravičila vlogo favoritinje, a je bila pot do naslova pričakovano trnova. V konkurenci vseh najboljših igralk sveta je Kebrova, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojila naslov viceprvakinje, suvereno opravila s skupinskim delom tekmovanja in brez težav napredovala vse do polfinala, v katerem je v treh nizih z izjemnim zaključkom zadnjega niza preobrnila rezultat v svojo korist in tesno premagala najboljšo domačo igralko Jennifer Greune.

Finalni dvoboj s presenetljivo finalistko, 9. nosilko Poljakinjo Marto Soltys, je postregel z izjemno predstavo, v kateri se je naslov svetovne prvakinje nagibal z ene na drugo stran. Poljakinja je z agresivno igro v prvem nizu uspešno izkoriščala pomoč vetra in tako niz s 16:13 zasluženo odločila v svojo korist. V drugem nizu je Soltysova odlično začela in pri rezultatu 5:11, ko je Kebrova našla svojo igro, je že kazalo, da bo naslov svetovne prvakinje tokrat pripadel Poljski. Slovenska igralka je nato počasi pričela zmanjševati zaostanek, a si je nasprotnica pri 14:15 vseeno priigrala zaključno žogico za naslov svetovne prvakinje. Z natančnim backhandom je Kebrova zaključno žogico izničila in z naslednjima dvema točkama poravnala izid na 1:1 v nizih. Poljakinja se po šoku v zaključku drugega niza ni pobrala in ko je Kebrova v odločilnem tretjem nizu povedla 8:1, se je finale zdel odločen. Soltysova je nato zaigrala na vse ali nič in se pričela vztrajno približevati vse do rezultata 13:13, ko je bil dvoboj spet popolnoma odprt. Takrat je Kebrova še enkrat več dokazala psihično zrelost in z uspešnimi napadi dokončno zlomila nasprotnico za osvojitev svojega prvega naslova svetovne prvakinje.

Kebrova je po dvoboju povedala: „Na svetovno prvenstvo sem prišla z željo po kolajni katerega koli leska, saj sem zadnji turnir svetovne serije pred svetovnim prvenstvom odigrala slabo, zato o naslovu niti nisem razmišljala. S tem sem se razbremenila in očitno je tudi to pripomoglo k uresničitvi mojih sanj. Izjemno sem vesela.”

Kebrova je sicer osvojila tudi bron v mešanih dvojicah v paru z Matjažem Šušteršičem, izjemen nastop slovenske reprezentance pa so dopolnili nastopi v mladinskih kategorijah. V kategoriji do 14 let sta nova svetovna prvaka postala Rebeka Škerl in Jaša Jovan, medtem ko je Lori Škerl osvojila bron, v kategoriji do 18 let pa je Danaja Knez prav tako osvojila bron.

Rezultat finalnega dvoboja
Keber (SLO) – Soltys (POL) 13:16, 17:15, 16:14

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top